Vreme čitanja: oko 1 min.

Finska najavila novi paket pomoći Ukrajini vredan skoro 160 miliona evra

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupan iznos vojne pomoći koju je Finska pružila Ukrajini sada iznosi 2,2 milijarde evra (2,3 milijarde dolara), saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane

  • 1
NATO Finska zastava Foto: Tanjug/AP

Finska je 28. juna objavila svoj 24. paket vojne pomoći Ukrajini, koji se sastoji od odbrambenog materijala u vrednosti od oko 159 miliona evra (170 miliona dolara).

Ukupan iznos vojne pomoći koju je Finska pružila Ukrajini sada iznosi 2,2 milijarde evra (2,3 milijarde dolara), saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Prema Institutu za svetsku ekonomiju Kila (IfV Kiel), koji prati međunarodnu pomoć Ukrajini, Finska je takođe obezbedila 239 miliona evra (255 miliona dolara) humanitarne i finansijske podrške do kraja aprila 2024.

"Finska je posvećena podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv neopravdanog napada Rusije. Ne radi se samo o Ukrajini, već na kraju i o pravu svih slobodnih naroda na postojanje. Mi Finci smo iz sopstvene istorije naučili koliko je ovo pitanje važno", rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen.

Ministarstvo je saopštilo da se iz bezbednosnih razloga ne može precizirati konkretan sadržaj paketa pomoći i vreme njegove isporuke.

Finska i Ukrajina potpisale su u aprilu desetogodišnji bezbednosni sporazum, koji je predsednik Volodimir Zelenski nazvao "snažnim dokumentom koji dokazuje spremnost Finske da nastavi da podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prijatelj objavio poslednje snimke proslave rođendana nestale Ane Volš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. jun 2024 | 14:35

    Таман да Зеленски плати порез!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA