Vreme čitanja: oko 2 min.

Politiko: Tokom debate Tramp izgledao kontrolisano, Bajden nemoćno

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Politiko: Tokom debate Tramp izgledao kontrolisano, Bajden nemoćno

  • 3
SAD Izbori 2024 debata Džo Bajden Donald Tramp Joe Biden Donald Trump Foto: Profimedia/Getty images/Kevin Dietsch, Profimedia/Shutterstock Editorial/NurPhoto/Shutterst/Andrew Leyden, Shutterstock

Američki portal Politiko ocenio je da je tokom debate kandidata za predsednika SAD, koju su obeležila nova pravila, republikanski kandidat izgledao kontrolisano, dok je kandidat demokrata Džozef Bajden izgledao nemoćno.

Debata koju je organizovao CNN, bez publike i novinara imala je, navodi se, više osnovnih pravila nego meč "Ultimate Fighting".

Nova pravila dala su mogućnost voditeljima da blokiraju upadice, da isključuju mikrofon, što je sprečilo ponavljanje jedne od debata 2020, gde je Tramp prekinuo Bajdena 71 put, a Bajden Trampa 22 puta.

Pretpostavljalo se da će nova pravila naneti više štete Trampu koji, ocenjuje Politiko, živi da dominira i širi haos, ali se ispostavilo da su pravila bila veliki podsticaj za njega.

"On često može sam sebi da bude najveći neprijatelj u debati. Sećate se kako je vrebao Hilari Klinton po bini u jednoj od debata 2016? U međuvremenu, novi format je omogućio Bajdenu da govori u neprekidnim vremenskim periodima, gde su njegov zaustavljeni govor i neživi afekti bili očigledni. Moglo bi se reći da je Bajden imao malo koristi od pravila", navodi portal.

Dodaje se i da su Bajdenove pristalice, kako je veče odmicalo, sigurno poželele da se Tramp loše ponaša kako bi Bajden mogao da ga postidi.

Tokom većeg dela 100-minutnog takmičenja, dva kandidata su istovremeno prikazivana na televiziji, tako da su gledaoci mogli da gredaju obojicu istovremeno i prate njihovu gestikulaciju dok je drugi pričao.

"Ovo takođe nije bio plus za Bajdena, jer je značilo da je njegovo naborano, ostarelo lice bilo izloženo celo veče. Njegovo lice je dugo vremena ostajalo neobično bezizražajno, pogled mu je bio spušten nadole kao da bi svakog trenutka mogao da klimne glavom, sve to naglašavajući njegove godine", navodi Politiko.

Oba kandidata "reciklirala" su svoje o 6. januaru, istavove o inflaciji, Kovid-u, imigraciji, 6. januaru, Abortusu i Ukrajini umesto da otvaraju nove retoričke vidike.

Portal ocenjuje da svaka predsednička debata stiže sa punim očekivanjima o tome kako će kandidati nastupiti, koji će gafovi biti izrečeni, ali, navodi se, prva debata između Bajdena i Trampa iz 2024. resetovala je formu, vraćajući je na njeno poreklo iz 1960-ih kada je Džon F. Kenedi parirao Ričardu Niksonu.

"Kada, ili ako, se Bajden i Tramp sastanu za septembarski revanš, Bajden će morati da pronađe načine da nova pravila funkcionišu za njega isto kao i za Trampa. Ali da li je to moguće? Trajna slika noći je Džo šupljih očiju koji se bori da održi korak sa kinetičkim Trampom", ocenio je Politiko u analizi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. jun 2024 | 12:18

    SKLONITE DEMENTNOG SPASITE AMERIKU!!!

  • 2024

    28. jun 2024 | 12:28

    Tramp do pobedee

  • Oldtajmer®

    28. jun 2024 | 12:32

    Zar posle svih onakvih Bajdenovih izdanja još uvek postoje oni koji misle da se on nešto pita u zemlji kao što je Amerika? Pa tamo je do sada svaki predsednik koji je umislio da može da nešto radi po svojoj pameti bivao skraćen za glavu. Tramp je već prošao kroz trnje i ne znam zašto više izaziva sudbinu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA