Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve izvesniji novi rat na Bliskom istoku: Pet zemalja pozvale svoje državljane da napuste Liban

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema nepotvrđenim informacijama Sjedinjene Države su već poslale avion za evakuaciju svojih državljana iz ove zemlje

  • 0
Hezbolah Foto: Tanjug/AP

Pet zemalja pozvalo je svoje državljana da napuste Liban zbog opasnosti od početka novog rata na Bliskom istoku! Kako je prenela turska novinska agencija Anadolija, to su Nemačka, Holandija, Kanada, Severna Makedonija i Kuvajt.

Prema nepotvrđenim informacijama Sjedinjene Države su poslale avion za evakuaciju svojih državljana iz ove zemlje.

Holandske vlasti su pozvale građane da ne putuju u Liban, a one koji su već tamo da napuste zemlju komercijalnim letovima dok još mogu. Slično saopštenje je uputila i Nemačka.

"Situacija na granici između Libana i Izraela je vrlo napeta", navodi se u saopštenju.

Kanadske vlasti su navele da je bezbednost kanadskih državljana na prvom mestu i pozvale su svoje državljane da se vrate u zemlju iz Libana. Slično saopštenje je stiglo i iz Skoplja i Kuvajta.

Američka ambasada u Bejrutu je još petog juna savetovala svojim državljanima koji se već nalaze u Libanu da izbegavaju da putuju u pogranično područje na granici sa Izraelom.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada Hamasa na Izrael od sedmog oktobra prošle godine. Izrael je odgovorio okupacijom Pojasa Gaze dok je proiranska milicija Hezbolah započela sa raketiranjem severnih delova Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedavno je najavio da će se smanjiti intenzitet vojnih operacija u Pojasu Gaze i da će se Izraelske odbrambene snage (IDF) skocentrisati na pretnju koju predstavlja Hezbolah.

(Telegraf.rs)

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA