Vreme čitanja: oko 3 min.

Marin Le Pen izazvala Makrona: Dovela u pitanje njegovu ulogu vrhovnog komantanta oružanih snaga

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekstremna desnica uoči prvog kruga izbora u nedelju upozorava da će koristiti budžet kao jednu od poluga vlasti da ospori autoritet i uticaj predsednika nad odbrambenom politikom

  • 1
Marin Le Pen i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj čiji će se prvi krug održati u nedelju, Marin Le Pen, čije Nacionalno okupljanje vodi ispred Preporoda Emanuela Makrona, dovela je u pitanje ulogu predsednika kao glavnog komandanta oružanih snaga Francuske.

Kako prenosi Politico, ekstremna desnica upozorava da će koristiti budžet kao jednu od poluga vlasti da ospori autoritet i uticaj predsednika nad odbrambenom politikom. Poslednja istraživanja pokazuju da će ekstremna desnica pobediti, kao i početkom juna kada je osvojila gotovo duplo više glasova od vladajuće stranke na izborima za Evropski parlament.

Upravo posle tog poraza Makron je odlučio da se kocka i raspiše vanredne izbore. Makron je u poslednje vreme bio jedan od najglasnijih u pružanju podrške Ukrajini.

Pobeda Nacionalnog okupljanja dovela bi do pogubne kohabitacije između liberalnog predsednika Makrona, koji pripada centristima i ekstremne desnice koja će u slučaju trijumfa na mesto premijera predložiti mladog Žordana Bardelu.

Ukoliko dođe do ovakvog scenarija to bi izazvalo haos u nizu sektora u vlasti, uključujući i odbranu. Marin Le Pen sada povećava ulog i izglede za politički haos, insistirajući da će nastojati da proširi uticaj na oblasti koje su tredicionalno u nadležnosti predsednika. Osim sektora odbrane ona je zainteresovana i za imenovanje komesara u Evropskoj uniji.

"Komandant oružanih snaga, to je počasna titula za predsednika, jer je premijer taj koji drži kasu", rekla je Marin Le Pen u intervjuu francuskom regionalnom dnevniku Le Telegram i nastavila:

"Žordan nema nameru da se svađa sa njim, ali je postavio crvene linije. U Ukrajinu, predsednik neće moći da pošalje trupe".

Odbrana je posebno osetljiva tema jer postoje dugi niz optužbi za flert između Le Penove i Kremlja, a Makron ju je direktno prozvao da je na ruskom platnom spisku. Ranije ove godine, Makron je izneo mogućnost slanja NATO vojnika u Ukrajinu, kako bi se pomoglo Kijevu da se odbrani od invazije koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

To je izazvalo žestoke kritike kako u zemlji tako i od zapadnih saveznika. To će biti ujedno i glavna linija razdora između predsednika i njegove verovatno neprijateljske nove desničarske vlade.

Ukrajina, koja se oslanja na zapadne saveznike za oružje i vojnu opremu, već strahuje od mogućnosti da se Donald Tramp, skeptik NATO, vrati na mesto predsednika SAD posle novembarskih izbora i povlačenje Francuske odbrambene podrške bi nanelo značajan udarac njenim ratnim naporima.

Marin Le Pen i Žordan Bardela Da li će preuzeti vlast u Francuskoj? Marin Le Pen i Žordan Bardela Foto: Tanjug/AP

Makronovi saveznici žestoko su reagovali i optužili Le Penovu da ugrožava red i bezbednost zemlje.

"Ako tvrdite da je lice koje predstavlja civilne i vojne funkcije u državi, ono koje predsedava savetima odbrane, ono za koje ustav kaže da je šef oružanih snaga onda duboko dovodite u pitanje ustav", rekao je Fransoa Bajru, lider francuske centrističke partije MoDem i glavni Makronov saveznik.

Le Penova je u četvrtak naizgled korigovala svoj stav na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru:

"Ne dovodeći u pitanje rezervisani domen predsednika Republike, po pitanju slanja trupa u inostranstvo, premijer ima, kroz budžetsku kontrolu, sredstva da se tome suprotstavi", navela je ona.

Makron je u ponedeljak upozorio da bi pobeda krajnje levice ili krajnje desnice na prevremenim izborima mogla da izazove "građanski rat". Predsednik je rekao da i krajnje levičarska Nepokorena Francuska i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje sprovode politiku podela koja podstiče tenzije između zajednica.

Le Penova veruje da će predsednik imati malo ovlašćenja da izabere sledećeg premijera i nada se da će Bardela, koji je predsednik Nacionalnog okupljanja, preuzeti tu ulogu:

"Dugo već govorim da će Bardela biti premijer. I mi smo radili mesecima, projektujući se u naše buduće funkcije", rekla je ona.

Makronov ministar odbrane Sebastijen Lekornu je u ponedeljak rekao da će Francuska nastaviti da snabdeva Ukrajini raketama, a vlasti u Parizu su najavile i slanje borbenih aviona tipa Miraž 2000. Bardela je najavio slanje municije ukrajini, ali ne i raketa dugog dometa.

"Slanje trupa u tu ratom razorenu zemlju je crvena linija", rekao je on.

U svom manifestu koji je objavljen u ponedeljak, Nacionalno okupljanje je navelo da želi da osigura da se francusko nuklearno oružje može koristiti samo za odbranu Francuske. To je bio direktan udar na Makrona, koji je u poslednjih nekoliko meseci više puta rekao da bi francuska nuklearna bomba mogla da doprinese bezbednosti Evrope.

(Telegraf.rs)

Video: "Izlazite napolje": Makron isterao izraelske policajce iz crkve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    28. jun 2024 | 10:23

    Le Pen nije nikakva desnica nego klasični konzervativni centar od pre 30 ili 40 godina. Za levicu koja je na vlasti u Francuskoj svi osim njih su "krajnja desnica".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA