≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orban postavio pred Ukrajinu 11 zahteva, želi da jednu oblast proglase "tradicionalno mađarskom"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo se posebno odnosi na najzapadniju Zakarpatsku oblast u zemlji, gde je, prema popisu stanovništva iz 2001. i prethodnih godina, udeo Mađara bio preko 10%

  • 0
ukrajina madjarska mapa Foto: Shutterstock

Mađarska je zatražila od Kijeva da ukrajinsku Zakarpatsku oblast proglasi "tradicionalno mađarskom" u sklopu 11 zahteva Budimpešte u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina.

Naime, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara. Ovo se posebno odnosi na najzapadniju Zakarpatsku oblast u zemlji, gde je, prema popisu stanovništva iz 2001. i prethodnih godina, udeo Mađara bio preko 10%.

Ova odredba postoji i u sadašnjem zakonodavstvu Ukrajine: odnosi se na gradove i sela sa "značajnim brojem" predstavnika manjina (počev od 15%) i sa "tradicionalnim" manjinskim prebivalištem (od 10% u poslednjih 100 godina).

Međutim, Budimpešti to nije bilo dovoljno i oni su počeli da traže da se sva naselja u Zakarpatju automatski priznaju kao "tradicionalna mađarska" – čak i ona u kojima Mađari nikada istorijski nisu živeli.

Orbanova vlada zahteva ukidanje norme od 10 odsto u principu, tvrdeći da ako čak i mali broj živi na nekom području tradicionalno, onda se to smatra "mađarskom" teritorijom.

Mađarska takođe zahteva da Ukrajina napusti proces donošenja odluka koje sprovode lokalni saveti u vezi sa tim i da automatski dodeljivanje statusa "istorijski mađarski".

Vlada u Budimpešti insistira da se u tu svrhu koristi samo popis iz 2001. godine, iako se od tada broj Mađara koji žive u Zakarpatju skoro prepolovio.

Ključna stvar je da Orbanova vlada ovaj blok eksplicitno naziva odlučujućim za čitav set od 11 zahteva. To je zato što Orban vidi da je udeo mađarskog stanovništva u Zakarpatju pao ispod 10%. Sada Budimpešta vidi šansu da iskoristi istorijsku priliku i uceni Ukrajinu da podseti ove ljude na njihovo mađarsko poreklo.

Krajem januara, tokom posete Užgorodu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto predao je ukrajinskoj strani listu od 11 zahteva kojima se garantuju prava mađarske nacionalne manjine u Ukrajini.

Olha Stefanišina, zamenica premijera Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije i šefica ukrajinske delegacije u pregovorima o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, rekla je da je Ukrajina spremna da ispuni 11 zahteva Mađarske u vezi sa pravima nacionalnih manjina u Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Video: Orban po dobijanju najvećeg srpskog ordena: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA