Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovoj ruskoj republici vlada siromaštvo, zbog toga kako žive mrze Putina

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dagestan je jedna od najsiromašnijih regija Rusije. Elke Windisch kaže da unatoč velikom ekonomskom potencijalu "ponekad nema čak ni priključaka za vodu iako ima dovoljno vode"

  • 2
Sergey Melikov, Dagestan, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

U terorističkim napadima 23. juna 2024. u gradovima Mahačkala i Derbent ubijeno je najmanje 20 ljudi, a 46 osoba je ranjeno. Cilj napada su bili pravoslavna crkva i sinagoga, a u glavnom gradu Mahačkali jedna crkva i policijska stanica u blizini sinagoge. U Dagestanu, republici Ruske Federacije, 24. jun proglašen je danom žalosti.

"Napadi su islamističke prirode", kaže stručnjak za Severni Kavkaz s američkog Univerziteta Indijana, Harold Čambers. Kako ističe, istovremeno je reč i o antisemitskim, antihršćanskim kao i političkim uverenjima.

"U međuvremenu je poznato da su otac i stric trojice napadača članovi stranke Jedinstvena Rusija i da su bili ugledni. Da se radi o islamističkom terorizmu pokazuje i činjenica da su počinitelji na vratima sinagoge ostavili citate iz Kurana, na koje se inače pozivaju džihadisti", kaže Čambers.

Njega ne iznenađuje to što su počinitelji izabrali i sinagogu kao cilj, s obzirom na izgrede prošle jeseni.

Sergey Melikov, Dagestan, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

"Mislim na antisemitske izgrede u međunarodnoj vazdušnoj luci Mahačkala. U dobrom delu društva može se videti da postoje javno nezadovoljstvo i nasilni potencijal", objašnjava Čambers, a prenosi Jutranji list.

Nemačka novinarka i stručnjakinja za Dagestan Elke Windisch smatra da antisemitski osećaji u toj regiji protivreče svakoj logici, budući da je prema njenoj proceni židovska zajednica, koja je nekada postojala u Dagestanu, praktički potpuno napustila republiku.

Avganistanski ogranak Islamske države "Vilajet Horosan" pohvalio je kreatore terorističkog napada u Dagestanu. Saopštenje je objavljeno na društvenim mrežama i to na profilima koji su povezani s ruskom ćelijom ove grupe. Predsednik Dagestana Sergej Melikov je doveo u vezu terorističke napade u regiji s ratom u Ukrajini. Rekao je da je "rat došao i kod nas u kuću".

Sergey Melikov, Dagestan, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Upućeni promatrači smatraju da ovakvo dovođenje u vezu islamističkog terorizma i Ukrajine nije verodostojno.

"Naravno, samo manjina će poverovati da u celoj priči postoji ukrajinski ili američki trag. Većina zna da islamizam postoji kao faktor koji je nezavisan o Zapadu. Zar na Zapadu islamisti ne vrše terorističke napade? Setimo se samo 11. juna", kaže Abas Galjamov, ruski politolog koji je 2022. napustio zemlju. Prema njemu, taj pokušaj da se islamski terorizam poveže s Ukrajinom nije samo apsurdan, već i ironičan, ako se uzme u obzir da je Rusija doslovce pomagala islamskim militantima da odu u Siriju, kako bi ih se rešila.

Sergey Melikov, Dagestan, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski napad američkim raketnim sustavom ATACMS na Sevastopolj i napadi u Dagestanu dogodili su se istog dana. Galljamov retorički pita, zar to ne mogu biti samo dva odvojena događaja istog dana.

Stručnjaci kažu da deo krivice za porast islamističkog raspoloženja na Severnom Kavkazu imaju i ruske vlasti. Galjamov smatra da je s jedne strane u porastu samovolja države, a s druge strane službene instance daju doprinos sve većoj arhaizaciji društva, što kod muslimana dovodi do jačanja islamističkih tendencija. "Država sama stvara pretpostavke za to, ne doprinosi modernizaciji društva, već djeluje na povećanju arhaičnosti u društvu, a islamizam je oblik arhaičnosti", kaže Galjamov.

Sergey Melikov, Dagestan, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Harold Chambers smatra da vlast provodi snažnu represiju i guši svaki pokušaj javne aktivnosti, "čak i za podršku režimu". On smatra da ta zabrana javnog delovanja dovodi do toga "da je jedino mesto gde se nešto može preduzeti - internet".

"A tamo se susreću radikalni akteri", upozorava stručnjak, prenosi Deutsche Welle.

Dagestan je jedna od najsiromašnijih regija Rusije. Elke Windisch kaže da unatoč velikom ekonomskom potencijalu "ponekad nema čak ni priključaka za vodu iako ima dovoljno vode".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    27. jun 2024 | 13:29

    Која је потреба Америке да има стручњаке за државе са којим се ни не граничи, које су на другом континенту !?

  • Nikolas

    27. jun 2024 | 13:25

    BEZ AMERA NEMA TERORA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA