Vreme čitanja: oko 1 min.

Porast rasizma i netolerancije u Francuskoj

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveštaj je objavljen u trenutku dok ekstremno desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) vodi u anketama za predstojeće parlamentarne izbore

  • 1
zastava francuska Foto: jackmac34/Pixabay

Rasizam i netolerancija su u porastu u Francuskoj što je podstaknuto ratom u Gazi i idejama krajnje desnice na političkoj sceni, zaključila je Komisija za ljudska prava, CNCDH, u danas objavljenom godišnjem izveštaju.

Izveštaj je objavljen u trenutku dok ekstremno desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) vodi u anketama za predstojeće parlamentarne izbore, na platformi koja predlaže ograničavanje prava imigranata u Francuskoj, za šta CNCDH navodi da je u "potpunoj suprotnosti sa principima jednakosti, bratstva i slobode" upisanim u francuskom ustavu, i da će ohrabriti rasistička mišljenja, prenosi Rojters.

RN je osvojila 88 mesta na parlamentarnim izborima 2022. čime je postala druga po veličini partija u parlamentu, a ostvarila je i znatan uspeh na izborima u EU ranije ovog meseca.

Rat u Gazi je pokrenuo porast antisemitizma i islamofobije u Francuskoj, kao i u drugim delovima sveta. „Godinu 2023. obeležio je snažan porast u

odbacivanju drugačijeg, bilo u mišljenjima ili u delima“, navodi se u izveštaju komisije.

Izveštaji o antisemitskim aktima kao i delima uperenim protiv muslimana su porasli za 284 odsto i 29 posto, dok su druge vrste rasističkih incidenata povećane za 21 odsto. Ustanovljeno je i da se 51 odsto ispitanika iz opšte populacije u Francuskoj više ne oseća kao kod kuće.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaahahahah

    27. jun 2024 | 14:14

    U Parizu vise nema ni jednog Francuza,sve su oni druge boje i ostali. A Makarona se i dalje oblaci u zensku odecu,pukli su totalno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA