≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojni udar u Boliviji? Vojska na ulicama prestonice, predsednik traži da se poštuje demokratija

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši predsednik bolivije Evo Morales je upozorio na vojni udar optužujući generala Huana Hosea Zunjigu da želi da preuzme vlast u zemlji

  • 0
Bolivija vojni udar Foto:Tanjug/AP

Raste strah od vojnog udara u Boliviji nakon što su se na ulicama prestonice La Paza pojavili naoružani vojnici!

Kako je preneo BBC, predsednik Luis Arse je pozvao vojsku da poštuje demokratiju i da se vrati u kasarne.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci oklopnih vozila sa vojnicima u La Pazu.

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales je upozorio na vojni udar optužujući generala Huana Hosea Zunjiga da želi da preuzme vlast u zemlji. Morales je pozvao pristalice da započnu štrajk i blokiraju puteve.

Ispred predsedničke palate je stiglo oklopno vozilo sa vojnicima koji su upali unutra. Dnevnik El Deber preneo je da je general Zunjiga rekao novinarima sa trga Muriljo nakon što su ga zauzele trupe - Idemo da povratimo našu domovinu!

Predsednik Arse osudio ono što je nazvao "nezakonotim" kretanjem trupa, zahtevajući poštovanje demokratije.

Rojters je preneo da je general Zunjiga najavio formiranje "novog kabineta i da će doći do promena, jer zemlja više ne može dalje ovako".

Evo Morales i legalno izabrani predsednik Arce su se razišli ranije iako pripadaju istom socijalističkom pokretu.

Bolivijski zvaničnici tvrde da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea. Naoružane trupe su preuzele kontrolu nad centrom La Paza i vojna policija pokušava da zauzme bivšu zgradu vlade.

''Saopštavamo međunarodnoj zajednici da je u toku pokušaj državnog udara protiv naše demokratski izabrane vlade'', napisao je potpredesednik zemlje David Čokeuanka na društvenim mrežama, dok je ministarka spoljnih poslova Selinda Sosa Lunda izjavila da su neke vojne jedinice pokrenule napad na ''demokratiju, mir i nacionalnu bezbednost''.

Bolivijski list Los Tijempos preneo je izjavu neimenovanog vojnog komandanta koji je rekao da je Arse ''za sada i dalje predsednik''.

Arse je uoči svoje inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

(Telegraf.rs)

Video: Demonstranti u Boliviji slave ostavku predsednika Eva Moralesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA