Vreme čitanja: oko 1 min.

Stejt department: Postupci Džulijana Asanža doveli su živote u opasnost

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnivač Vikiliksa proveo je pet godina u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama

  • 1
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Američki Stejt department saopštio je danas da je imao ograničenu ulogu u rešavanju slučaja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i ponovio stav SAD da su Asanžovi postupci ''doveli živote u opasnost''.

Novinari su na brifingu za medije zatražili od portparola Stejt departmenta da navede primere štete izazvane time što je Vikiliks objavljivao, ali portparol nije naveo nijedan, prenosi Rojters.

Asanž je ranije danas je sleteo u Australiju nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji ga oslobađa nakon 14-godišnje pravne bitke.

Osnivač Vikiliksa proveo je pet godina u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema uslovima postignutog sporazuma, američki tužioci su tražili kaznu od 62 meseca zatvora, što je jednaka kazni koju je osnivač Vikiliksa već odslužio u zatvoru sa najvišim stepenom bezbednosti u Londonu.

Nakon što je sporazum sklopljen, Asanž je pušten uz kauciju i napustio je Veliku Britaniju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pristalice Džulijana Asanža se okupljaju u Londonu: Ne žele njegovo izručenje Americi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    27. jun 2024 | 10:14

    Vi cete da pricate o tome da je neciji postupak doveo do toga da zivoti budu u opasnosti!!! Pa vi prvi ste pobili desetine miliona ljudi za 50ak godina!!! Zaista mislim da bi svet bio mnogo bolji bez vas,cinicni,pokvareni,zli i pritom razmazeni!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA