Vreme čitanja: oko 2 min.

Procena Pentagona: Putin će vojnike iz Severne Koreje koristiti kao topovsko meso

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najvažnijih strategija koju Rusija koristi tokom rata u Ukrajini jeste da se oslanja na veći broj vojnika koji poseduje što koristi da slomi ukrajinski otpor

  • 10
Vladimir Putin i Kim džong Un Foto:Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su nedavno sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumeva da će njihove države pomoći jedna drugoj u slučaju rata. Kako prenosi Politico, ovaj sporazum će dodatno produbiti saradnju između Rusije i Severne Koreje.

"Ukoliko Pjongjang ikada odluči da pošalje svoje trupe da se bore za Rusiju u Ukrajini, onda će one biti korišćene kao topovsko meso", smatra general Pet Rajder, pres sekretar Pentagona i nastavlja:

"Da sam ja u menadžmentu vojnog personala Severne Koreje definitivno bih doveo u pitanje slanje svojih vojnika da budu dopovsko meso i ilegalnom ratu protiv ukrajine. Već smo videli kakve gubitke su imale ruske trupe u ovom sukobu".

Jedna od najvažnijih strategija koju Rusija koristi tokom rata u Ukrajini jeste da se oslanja na veći broj vojnika koji poseduje što koristi da slomi ukrajinski otpor. Uprkos tome što je Rusija imala velike gubitke od početka invazije, ona je u mogućnosti da relativno brzo na front dopremi nove snage.

Prema paktu koji su potpisali Putin i Kim Džong Un u slučaju da njihove zemlje budu meta strane invazije druga strana će obezbediti vojnu i svaku drugu pomoć koju je u mogućnosti da pruži i to bez odlaganja.

Pakt ne spominje aktuelni sukob i name indicija da bi Severna Koreja mogla da pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Međutim, kako je rojter preneo vlasti u Pjongjangu planiraju da pošalju jednu inžinjersku vojnu jedinicu koja bi bila uključena u obnovu razrušenih gradova na teritoriji pod ruskom kontrolom.

Južnokorejski TV kanal Chosun preneo je da će ovu inžinjersku jedinicu činiti uglavnom radnici koji žele da zarade novac u inostranstvu kako bi pomogli svojim porodicama u Severnoj Koreji.

Prema ranijimj procenama Pentagona zvanični Pjongjang je Rusiji poslao vleiku količinu naoružanja, pre svega artiljerijskih projektila i balističkih raketa od 2023. U fabruaru ove godine ukrajinske vlasti su saopštile da su obirila najmanje 20 blaističkih projektila koje je Rusija koristila pri jednom od masovnih napada na infrastrukturne ciljeve.

Vašington post je preneo da je Severna Kreja poslala Rusiji više od 11.000 kontejnera municije prošle jeseni.

(Telegraf.rs)

Video: Putin se pohavlio svojom limuzinom Kim Džong Unu: Lider Severne Koreje ušao u auto da se provozaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    30. jun 2024 | 09:37

    Nema više ko da se bori za njegov besmisleni. Cela vojska mu izginula u Ukrajini.

  • Miha

    30. jun 2024 | 08:13

    Za debeloga su vojnici i građani robovi koje on može da šalje da ginu gde hoće. A ni ćelavi nije puno bolji.

  • Ivan

    30. jun 2024 | 06:55

    Jel to preneo Cnn, hahahahhhh😃✊💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA