Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudije "prodaju" svoju krv da bi dopunili platu: Pravosuđe u našem komšiluku dotaklo dno?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađarska se suočava sa rekordnom visokom inflacijom koju ne prati povećanje plata zbog čega su na udaru svi, pa čak i sudije i zaposleni u pravosuđu

  • 1
sudije daju krv za pare u mađarskoj Foto: Shutterstock

Zaposledni i sudije u pravosuđu u Mađarskoj primorani su da zbog niskih primanja daju krv navodno svake nedelje i time dodatno zarade kako bi obezbedili sebi pristojan život.

Kako pišu mađarski mediji, ima ljudi koji teško mogu da finansiraju školovanje deci zbog čega pribegavaju plaćanju na rate.

Mađarska se suočava sa rekordnom visokom inflacijom koju ne prati povećanje plata zbog čega su na udaru svi, pa čak i sudije i zaposleni u pravosuđu koji pitanje oko povećanju zarade postavljaju već mesecima na sednicama Nacionalnog saveta sudstva.

Zamenik presednika Okružnog suda u Đeru, Gergelj Kovač, istakao je da neke sudije daju krv svake nedelje kako bi dopunili svoje prihode.

"Postoje sudije koji daju krv na nedeljnom nivou kako bi dopunile prihode i osigurale egzistenciju", rekao je Kovač.

On je citirao jednog od svojih kolega i rekao da sudije ne mogu da priušte da idu u restorane i pozorišta sa svojom porodicom, a na odmor idu samo uz karticu koju dobijaju kao vid benefita od svog poslodavca.

"Frustrirajuće je, ponižavajuće i nedostojno našeg posla. Mi smo ovde sudije", dodao je.

Davanje krvi se u Mađarskoj plaća između 25 i 50 evra, a može se donirati na svaka tri dana. Međutim, često davanje krvne plazme ima i svoje rizike po zdravlje davaoca, a to su mučnina, vrtoglavica, nesvestica, jaka glavobolja, slabljenje imunog sistema pa čak i tromboza.

"Sve je više sudija koji pribegavaju ovome, nažalost, kod nas skoro tri godine nije bilo povećanja plate", rekal je Katalin Boroš, predsednica Mađarskog sudijskog društva.

Plata sudije u Mađarskoj iznosi prosečno 1.400 evra, a zaposleni u pravosuđu primaju minimalne iznose. Mnogi ne primaju ni 750 evra.

"Ovakva situacija ugrožava naš posao i sam rad sudova", rekla je Ildiko Kovač, portparol OBT-a, prenosi szeretlekmagyarorszag.hu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA