≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U iščekivanju debate koja bi mogla da odluči izbore: Bajden i Tramp su sami sebi najveći problem, evo zašto

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čuveni američki časopis u dve odvojene analize detaljno je "secirao" oba predsednička kandidata uoči debate koju očekuje ceo svet i zaključio da su Džo Bajden i Donald Tramp sami sedi najveći i najopasniji protivnik s kojim će se suočiti u četvrtak

  • 0
Donald Tramp, Džo Bajden Foto-montaža: Tanjug/AP

Amerikanci, ali i veći deo sveta, s nestrpljenjem očekuju prvu debatu kandidata na izborima za predsednika SAD, koja je zakazana za četvrtak. New York Post je u dva teksta detaljno prostudirao obojicu kandidata - Džoa Bajdena i Donalda Trampa - i zaključio da će im u ovom TV duelu najveći neprijatelj zapravo biti oni sami, odnosno svako sebi.

Prva analiza posvećena je Bajdenu, uz konstataciju da je ovom debatom preuzeo ogroman rizik koji ugrožava sve – uključujući i njegovu nominaciju.

Kako navodi Post, Bajden je iskoristio trenutak da uzme nedelju dana odmora i otišao u Kemp Dejvid, kako bi se pripremio za debatu sa Trampom, koja je zakazana na sceni CNN-a u Atlanti u četvrtak uveče.

Bajdenovi problemi

Kažu, navodi Post, da Bajden "uklanja rđu" sa debata uz puno vežbanja, dobar san i pripreme kako da napadne Trampa, ali i odbije napade bivšeg predsednika.

Levičarski mediji ističu o Bajdenov talenat i iskustvo njega i njegovog tima.

Ali, kako navodi Post, problem je u tome što mediji koji podržavaju Bajdena to rade zato jer mrze Trampa koliko i on.

Post navodi da sadašnji predsednik SAD ima probleme po pitanjima ekonomije, južne granice, spoljne politike i kriminala, što je verovatan razlog zbog kojeg se ova debata održava tako rano u kampanji.

Problem po Bajdena je i to što većina birača misli da je previše star za drugi mandat.

Post navodi da ova debata sa sobom nosi "rizik visokog uloga", jer ako aktuelni predsednik pukne u udarnom terminu, moguće je da nikada formalno neće dobiti nominaciju na demokratskoj konvenciji u avgustu.

Moraće da uništi Trampa na debati

Kako se navodi, zbog svega pomenutog Bajden će morati da odnese jasnu pobedu nad Trampom na debati.

Zato bi gledaoci trebalo da očekuju lavinu negativnosti prema protivniku. Bajden će morati, tvrdi Post, da iskoristi Trampov karakter.

Zbog toga se mogu očekivati ponovljene reference na 6. januar i upad na Kapitol, 34 presude za krivična dela protiv Trampa na suđenju na Menhetnu, kao i mračna upozorenja o tome kako "MAGA čovek" (Donald Tramp, op.aut.) želi da se osveti.

Abortus će biti još jedna linija napada demokrata, pri čemu će predsednik okriviti Trampa za ukidanje ključne presude koja je ranije korišćena kao presedan, a za šta su zaslužna trojica sudija Vrhovnog suda koje je baš Tramp i nominovao na tu funkciju.

Jedan od ciljeva Bajdenovog napada biće da razbesni Trampa i izbaci ga iz ravnoteže.

Bajden ništa više ne bi voleo nego da vidi Trampa kako gubi kontrolu pred ogromnom nacionalnom publikom, tvrdi Post.

S druge strane, Tramp ima nižu lestvicu za prevazilaženje. Ne mora zapravo da pobedi u debati, već "samo" mora da pazi da je ne izgubi.

Bitka za neodlučne birače

Ako to uspe mogao bi da utiče na otprilike 10 do 15 procenata birača koji su neodlučni ili otvoreni za ubeđivanje, što bi mu omogućilo da potencijalno napravi ogroman korak ka pobedi na izborima.

Ali, ako Tramp bude uznemiren i počne da "bljuje vatru", koja privlači samo njegovu bazu, pružio bi Bajdenu priliku da povrati momentum.

Tramp se takođe suočava sa još jednim izazovom, a to je da mora da se nosi sa dva CNN moderatora, Danom Baš i Džejkom Teperom, koji blaže rečeno godinama "nisu na njegovoj strani".

Tramp je sebi najveći neprijatelj

U drugom tekstu, takođe bez milosti prema kandidatu, čuveni američki list "secirao" je i Donalda Trampa.

Kako se navodi, u debati bi Tramp mogao biti svoj najveći neprijatelj.

Donald Tramp možda jeste čovek iz biznisa sa nekretninama, ali njegova etika u prvoj predsedničkoj debati trebalo bi da bude poznato pravilo iz medicinske profesije: Prvo, ne nanosi štetu.

Tramp je odbijen od strane birača, ali dobija drugu šansu — ne zato što je promenio ponašanje, ne nakon što je nestao na svetskoj turneji radi poboljšanja imidža, ne nakon što je započeo novu filantropiju.

Tramp je jednostavno ostao dosledan sebi.

Njegov cilj trebalo bi da bude nastavak podsticanja nostalgije za vremenom kada je on bio predsednik SAD, a što je i inače bila glavna karakteristika ranih faza njegove predizborne trke.

Faktori rizika

New York Post u analizi navodi da će Tramp morati da pazi da ne podseti birače na ono što su mrzeli kod njega do novembra 2020, pošto bi tako odbacio drugu priliku koju mu je dala američka javnost.

Tramp ne bi trebalo da kaže biračima da je Bajden star, ili da je Hanter zavisnik; ne treba da ga vređa ili prekida.

Treba da se drži pod kontrolom, jer najvažnija poruka koju može poslati javnosti je o njemu samom.

Pitanje je da li je to u stanju da uradi.

Trampov najveći problem je njegov karakter

Trampova ličnost je najveći razlog zbog kojeg je zgrabio republikansku politiku za grlo i nije je pustio od 2015. godine.

Takođe je razlog zbog kojeg je bio rizičan izbor na izborima — tesno pobedivši 2016, tesno gubeći 2020, i tesno vodeći danas.

Izveštaji o kovidu koje je Tramp koristio kao platformu za slobodnu komunikaciju 2020. su mu naneli ogromnu štetu, baš kao i njegov prvi nastup na debati 2020. godine.

Dakle, u interesu je Bajdena da ova debata bude o Trampu, a prirodni instinkt šoumena Trampa je da takođe sebe nametne kao temu, zaključuje New York Post.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi snimak Džulijana Asanža kao slobodnog čoveka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA