Posle smrti surfera u napadu ajkule oglasila se najveća ekspertkinja za morske pse: Ovo su njeni saveti

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kao surferi koji smo stalno u vodi sa ajkulama, želimo da podelimo znanje koje smo stekli o njihovom ponašanju, kako bi drugi bili bezbedni, rekla je Remzi

Svet je potresla vest o tragičnoj smrti Tamaja Perija, surfera koji je glumio u "Piratima sa Kariba", a koji je preminuo od napada ajkule dok je surfovao na Havajima. Sada se oglasila i najveća ekspertkinja za morske pse Oušn Remzi.

Remzi je izrazila saučešće zbog Perijeve prerane smrti.

"Odrasla sam surfujući kod ostrva i tamo sam videla dosta ajkula, verovatno jer je to mesto gde se gnezde morske ptice i nalazi se u blizini farme škampa i tu voda ide u dubinu. To je sigurno jedno od najstrašnijih mesta", napisala je Remzi u objavi.

Navela je da joj je žao što za Perija nije bilo spasa.

"Verovatno je, nažalost, surfovao sam i nije bilo nikoga da mu pomogne da kontroliše gubitak krvi i brzo stigne na obalu. Neko uspe da preživi ako je neko tu da spreči dalji gubitak krvi. Znamo kako je teško kada nekog izgubite... Ne znamo detalje ovog slučaja i zbog toga neću dalje komentarisati, već samo izraziti najdublje saučešće", navela je.

Ona je potom uputila savete kojih svi treba da se pridržavaju ukoliko dođu u kontakt sa ovakvom morskom nemani.

"Kao surferi koji smo stalno u vodi sa ajkulama, želimo da podelimo znanje koje smo stekli o njihovom ponašanju, kako bi drugi bili bezbedni kad surfuju. Ponavljam, ne znamo ništa o stradanju Perija, osim lokacije gde se to dogodilo, pa vam zato dajem opšte informacije kako biste izbegli ovakve situacije", dodale je Remzi.

Kako je navela, treba izbegavati daske koje imaju obojene ivice koje vizuelno ističu ploču odozdo.

Šta treba izbegavati

"Izbegavajte metalne, reflektujuće i multifluorescentne boje. Izbegavajte da mirno sedite (da biste izbegli da izgledate kao mrtva životinja koja pluta na površini.) Neprekidno se okrećite u različitim pravcima", savetovala je Remzi.

Plivačima i surferima je poručila i da pokušaju da ostanu u što plićoj vodi.

Ajkula Foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

"Smanjite vreme veslanja kroz duboke kanale ili preko ivice spuštanja grebena, područja u blizini reka, olujne drenaže i drugih područja ispuštanja, uključujući spoljne strane ribarskih luka - mogu imati manju vidljivost i veće šanse da ajkula prođe kako bi pronašla mrtvu životinju", navela je Remzi i dodala da bi trebalo trebalo smanjiti prskanje i buku jer ajkule prate vibracije niske frenkvencije koji bi mogli da ukazuju na to da je neka životinja negde povređena.

"Uvek surfujte sa nekim, bilo sa drugom ili u grupi jer, statistički gledano, veća opasnost preti od davljenja ili meduza, a tu ste jedan drugom da čuvate leđa. Takođe, izbegavajte lokacije koje su udaljene od spasilaca i obale", istakla je.

Šta ako ajkula napadne?

Takođe je navela da i na ove stvari treba obratiti pažnju.

"Imajte na umu da li u blizini ima ribara ili plena poput kornjača ili foka. Ukoliko vas ujede ajkula, što pre izađite iz vode i pokušavajte da vam rad srca ne bude ubrzan i odmah iskoristite nešto da odvratite napad. Ukoliko ste daleko od obale, koristite kanap, vaš kupaći ili nešto od odeće da zaustavite krvarenje i pokušajte da ostanete što mirniji", navela je Oušn.

"Ukoliko ajkula opet krene u napad, što je malo verovatno jer je u većini slučajeva je u pitanju ugriz jer su pomešali plan, stavite svoju ruku na ajkulu i odgurnite je", navela je Remzi.

Remzi je ronilac i model i na čelu je kompanije One Ocean Diving na Havajima. Privukla je pažnju međunarodnih medija jer je slobodno ronila sa ajkulama, uključujući velike bele ajkule, kako bi skrenula pažnju na ajkule i njen posao.

Remzi živi na Havajila i ronila je sa 47 vrsta ajkula širom sveta od 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Čopor pasa gricka izgladnele ajkule u plićaku dok se hrane: Hrabra družina protiv gladnih predatora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA