Skandal u fabrici gde su poginula tri radnika i vlasnik: Nakon tragedije pravili ugovor o radu da se zaštite?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Četvoro ljudi, među kojima i vlasnik fabrike, poginuli su pokušavajući da očiste jamu za otpadne vode

Četvoro ljudi, među kojima i vlasnik fabrike sireva i jedan ilegalni radnik, ugušili su se u jami za otpadne vode koja se nalazi u krugu fabrike u Botošanima. Pravi skandal je izbio kada se pročulo da je menadžment fabrike nakon tragedije fingirao ugovor o radu za nesrećnog radnika, kako bi zaštitili firmu.

Tragedija se dogodila pre nekoliko dana, a nakon što je neprijavljeni radnik po nalogu sišao da čisti jamu otpadnih voda, koja je prethodno isušena. Nakon što je ubrzo izgubio svest zbog toksičnih isparenja, u pomoć su mu pritrčala dvojica kolega i vlasnik fabrike. Nažalost, na kraju su se svi ugušili.

Umalo je stradao i vatrogasac koji je došao na poziv hitnih službi, kako bi unesrećene izvukao iz jame. U pitanju je rođak jednog od stradalih radnika.

Vatrogasac je došao do jame duboke sedam metara, krenuo je da se spušta i umalo je i sam otišao u smrt.

"Vezao sam kanap i krenuo da se spuštam. Oni su bili dole, trojica su već bila u vodi, a vlasnik fabrike je još stajao na nogama. Nisam izdržao ni minut, rekao sam kolegama da me vade, da neću izdržati i onda sam izgubio svest", ispričao je vatrogasac Kostel Puris.

Kako se ispostavilo, isparenja ugljen dioksida, amonijaka i sumporne kiseline na visokoj spoljnoj temperaturi dovela su do smrti četvorice muškaraca. Mediji prenose da je jama prethodno gotovo potpuno isušena mobilnom pumpom. Odmah potom je radnik, koji nije bio prijavljen, sišao u jamu da je čisti, dok je vlasnik fabrike nadgledao radove. Nije prošlo mnogo radniku se slošilo i pao je na dno. U jamu su odmah uskočila dvojica radnika i vlasnik da ga spasu i potom su i sami počeli da se guše.

"Moj otac je prvi ušao u jamu, bilo mu je naređeno da to uradi. Celog dana su ga terali da ide da popravi neku zaptivku u jami, pretili su mu otkazom", tvrdi sin stradalog čoveka.

Mediji navode da je vlasnik fabrike iz jame bio izvučen živ, ali da je izdahnuo u bolnici. Prvi nalaz obdukcije pokazuje da je uzrok smrti edem pluća.

Tokom istrage je otkriveno da su svi radnici sišli u jamu bez zaštitne opreme. Jedan od radnika nije bio ni prijavljen, a navodno su nakon tragedije u fabrici kucali ugovor o radu za mrtvog čoveka da bi se zaštitili.

"Otkriveno je da je za jednu od žrtava, tačnije čoveka koji je prvi ušao, odmah nakon nesreće poslata prijava po ugovoru o radu. Inače, nijedanom od radnika u ugovoru nije navedena ova obaveza", rekla je inspektorka Danijela Lozneanu.

Policija i inspektori rada uzeli su snimke nadzornih kamera, kako bi se saznali svi detalji o tragediji.

Trojica stradalih radnika biće sahranjena krajem ove sedmice, a lokalne vlasti najavile su finansijsku pomoć porodicama.

(Telegraf.rs)

Video: Poginulo 10 pacijenata, sedmoro u teškom stanju: Stravičan požar u kovid bolnici u Rumuniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    26. jun 2024 | 09:31

    Не верујем! Румунија је чланица ЕУ а сви знамо да су тамо права радника испред свега ... Упс, грешка. Права лгбт популације су испред свега а здравог човека свако хандри без обзира где живи!!!

  • Eto

    26. jun 2024 | 09:27

    Sad je najbitnije taj ugovor ,a toliko ih umrlo.znaci nije bitan zivot vec papir

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA