Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta pokazuju ankete predsedničkih izbora u SAD? Tramp bolji za ekonomska pitanja, Bajden za demokratiiju

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad je reč o pitanju imigracija, 44 odsto anketiranih smatra da je Tramp bolji izbor, dok njih 31 odsto smatra da je bolji Bajden

  • 1
kosovo srbija beograd pristina Donald Tramp Džo Bajden Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Glasači u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je kandidat Republikanske partije na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp bolji kandidat kad je reč o ekonomiji, ali smatraju da je kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden bolji kandidat kad je reč o očuvanju demokratije.

Anketa Rojtersa i istraživačke agencije Ipsos pokazala je da su dva ključna problema za glasače u SAD stanje demokratije i ekonomski problemi, pri čemu je 47 odsto anketiranih smatralo da je Tramp bolji izbor za taj problem, dok je njih 37 odsto reklo da je bolji Bajden.

Kad je reč o pitanju imigracija, 44 odsto anketiranih smatra da je Tramp bolji izbor, dok njih 31 odsto smatra da je bolji Bajden, a Rojters dodaje da su u 2022 13.9 odsto populacije činili imigranti, što je najveći postotak u ovom veku.

Tramp je viđen i kao bolji kandidat po pitanju spoljnih sukoba i terorizma sa 40 odsto prema 35, ali je Bajden bolji kandidat kad je reč po pitanju reagovanja na ekstremizam i pretnje po demokratiju, sa 39 odsto prema 33, što je prema ispitanicima drugi najveći problem u SAD.

Bajden takođe vodi kad je reč o zdravstenoj zaštiti sa 40 odsto prema 29.

Uprethodnim anketama Rojtersa i Ipsosa Bajden i Tramp su bili u najvećoj meri izjednačeni, ali je u pojedinim saveznim državama uočen porast popularnosti Trampa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tramp dao autogram konobarici, pred masom joj se potpisao na potpuno neočekivanom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    26. jun 2024 | 08:24

    Neko preživljava a neko ima sve pa više voli "demokratiju".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA