Vreme čitanja: oko 2 min.

Haos u Keniji, raste broj mrtvih u protestima: Na meti policije i polusestra Baraka Obame

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Kenija protesti Tanjug/AP

Kenijska policija otvorila je vatru na demonstrante koji su u Najrobiju protestovali zbog reformi i uvođenja novog poreza koji će dodatno osiromašiti stanovništvo jedne od najsiromašnijih afričkih država!

Najmanje osam osoba je poginulo, a nekoliko desetina je ranjeno unemirima. Kako prenosi CNN, pozivajući na izjave svedoka tela nekoliko ubijenih mogla su se videti u blizini parlamenta.

Među onima koji su se našli na meti brutalnosti policije nalazi se i Auma Obama, polusestra Baraka Obame, bivšeg predsednika Sjedinjenih Država. Ona je u izjavi za CNN rekla da je bila među demonstrantima u Najrobiju kada je na njih bačen suzavac.

"Ništa nisam mogla da vidim od suzavca", rekla je ona u dramatičnom javljanju sa lica mesta.

Auma Obama je kenijsko-britanska aktivistkinja i dala je izjavu Lariju Madovu, reporteru CNN zajedno sa grupom demonstranata.

"Ovde sam jer, pogledajte šta se događa. Mladi Kenijci protestuju za svoja prava. Protestuju sa zastavama i transparentima. Bacili su na nas suzavac", dodala je ona kašljući od suzavca.

Jedan demonstrant iza nje nosio je transparent na kojem je pisalo - Kolonijalizam u Keniji se nikada nije završio. Auma Obama je na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, objavila fotografije na kojima se vidi da učestvuje u demonstracijama. Iz kancelarije Baraka Obame se nisu oglašavali ovim povodom.

Kenijci protstuju protiv povećanja poreza ali i tražeći ostavku predsednika Vilijama Rutoa. On je pobedio na izborima pre gotovo dve godine predstavljajući se kao predstavnik siromašnih radnika.

Dve godine suše i devalvacija nacionalne valute produbile su krizu u zemlji. Vlada novim, višim porezom želi da prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kako bi se smanjio dug, jer na plaćanje obaveza otpada čak 37 odsto godišnjih prigoda države.

Vlada je već učinila ustupka najavivši da odustaje od poreza na hleb, jestivo ulje, automobile i finansijske transakcije. Prošle nedelje u masovnim protestima širom zemlje povređeno je najmanje 200 ljudi, jedna osoba je poginula, a više od sto je uhapšeno.

(Telegraf.rs)

Video: Teroristički napad u hotelu sa 5 zvezdica u Keniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA