Postignut dogovor u Briselu: Evo kome će posle izbora pripasti ključna mesta u Evropskoj uniji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U Briselu je postignut dogovor o ključnim mestima u Evropskoj uniji nakon nedavnih izbora za Evropski parlament! Kako je preneo Politiko, pozivajući se na pet zvaničnika Unije koji su želeli da ostanu anonimni ključna mesta pripašće Ursuli fon der Lajen, Antoniju Kosti i Kaji Kalas.

Nemica Fon der Lajen će ostati na mestu predsednice Evropske komisije, Portugalac kosta će dobiti mesto prvog čoveka Evrpskog saveta, dok će Estonka Kalas obavljati funkciju predstavnika EU za spoljnu politiku.

Šest pregovarača među kojima su grčki i poljski premijeri Kirjakos Micotakis i Donald Tusk (predstavnici Evropske narodne partije), španski premijer Pedro Sančez i nemački kancelar Olaf Šolc (predstavnici socijalista) i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute (predstavnici liberala), postigli su dogovor o raspodeli funkcija u Briselu.

Naredni korak pre zvaničnog nominovanja i postavljanja na funkcije ovo troje političara jeste samit lidera Evropske unije koji će se održati u Briselu u četvrtak, kada će oni i zvanično biti predstavljeni šefovima država i vlada za odobrenje.

Jedan od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da se ova raspodela nikako neće dopasti italijanskoj premijerki Đorđi Meloni, koja je izostavljena iz pregovora uprkos tome što je njena stranka Braća Italije, deo treće najveće političke grupacije posle izbora za Evropski parlament.

Problem bi mogao da predstavlja i mađarski premijer Viktor Orban koji tvrdi da se levica i liberali bore protiv svega onoga na čemu se zasniva Evropska unije. Orban tvrdi da se umesto jedinstva pokazuju podele i da bi na najvišim funkcijama EU trebalo da budu predstavnici svih država članica, a ne samo levičari i liberali.

(Telegraf.rs)

Video: Fale svastike i podignute desnice! Merkel u Brisel ispratila predsednicu EK

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA