Vreme čitanja: oko 1 min.

Deca Džulijana Asanža još ne znaju da će biti oslobođen: Oglasila se supruga

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stela Asanž je rekla da decu niko neće moći da spreči da se raduju

  • 0
Julian Assange Stella Moris Džulijen Asanž Stela Moris Foto-montaža: Profimedia/Alamy/PA Images, Profimedia/PA Images/Dominic Lipinski

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, Stela Asanž izjavila je danas da njihovo dvoje dece još uvek ne zna da će on biti oslobođen.

Ona je rekla da niko neće moći da spreči decu, staru pet i sedam godina da "viču sa krova" kada budu saznali, prenosi Gardijan i podseća da odluku o oslobađanju treba da potpiše sudija.

Kako je rekla, ona im "polako i postepeno saopštava informacije".

"Ipak, oni su veoma uzbuđeni što su u Australiji", rekla je Stela i dodala da su nedavno doputovali iz Londona.

Asanžova supruga, inače advokat, dodaje da je do napretka u procesu došlo kada je Viši sud u Londonu počeo da razmatra njegovu ustavnu odbranu.

"Tada smo videli iskorak u odnosu na dogovor između strana", rekla je ona i dodala da je "ograničena" u pogledu onoga što može da kaže o načelnom sporazumu sa Ministarstvom pravde SAD.

Ipak potvrdila je da sporazum uključuje izjašnjavanje Asanža da je kriv po jednoj optužbi, koja se odnosi na Zakon o špijunaži.

Upitana da li će biti slobodan čovek, Stela Asanž je ponovila da to mora da potpiše sudija na Severnim Marijanskim ostrvima.

"Kada sudija to potpiše, onda je to formalno stvarno", rekla je ona.

Džulijan Asanž je pristao da se izjasni krivim po jednoj optužbi za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani.

Godinama je američka vlada tvrdila da su fajlovi Vikiliksa - koji su otkrili informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu ugrozili živote.

On je optužen u SAD za vreme administracije Donalda Trampa, a tužioci su prvobitno želeli da mu sude po 18 tačaka.

Većina njih je bila u skladu sa Zakonom o špijunaži iz 1917. godine, koji u velikoj meri kriminalizuje pogrešno rukovanje državnim zapisima "koji se odnose na nacionalnu odbranu" SAD.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA