≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladić (18) pao u komu zbog energetskih pića: Otkriveno koliko ih je pio, država razmišlja da ih zabrani

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dobili smo poziv u toku noći da mu je srce stalo. Pokušali su da ga ožive kod kuće, a onda su pozvali Hitnu pomoć", rekla je njegova snaja

  • 0
Energetsko piće Foto: Pixabay.com

Mladić po imenu Sabolč (18) pao je u komu zbog velike konzumacije energentskih pića, a u Mađarskoj opozicija i vladajuće stranke su saglasne da konzumaciju treba zabraniti osobama mlađim od 18 godina.

Lekari mu odmah nisu davali velike šanse da preživi, čak su i roditeljima rekli da razmisle o doniranju organa.

"Dobili smo poziv u toku noći da mu je srce stalo. Pokušali su da ga ožive kod kuće, a onda su pozvali Hitnu pomoć", rekla je njegova snaja.

Usledila je duga borba za dečakov život, ali su nakon 20 minuta bolničari uspeli da ga povrate i prebačen je na Odeljnje intenzivne nege gde je naknadno reanimiran dva puta.

Međutim, polučasovni nedostatak kiseonika mu je oštetio mozak i pao je u komu.

Lekari su obavestili porodicu da će Sabolč biti u ovom stanju bez mogućnosti da nastane poboljšanje, a ako se to desi, biće onda medicinski fenomen.

Ali, stanje je počelo da se menja nabolje. Prvo je otvorio i zatvorio oči, a onda je pomerio noge. Prema rečima lekara, radilo se o refleksnim pokretima.

Onda ga je porodica videla kako plače, u tom trenutku bili su sigurni da se ponaša svesno pogotovo kada je odgovarao na jednostavne zahteve da trepne ili da podigne nogu. Odlučili su da dečaka odvedu kući.

Neverovatno je ali mladić se skroz oporavio i živi aktivnim životom, ali je rekao da je srećan što je živ jer je pio na svaka četiri dana karton energetskog pića, po šest limenki.

Limenka energetskog pića sadrži otprilike istu količinu kofeina kao šoljica kafe, 70-100 mg. Maksimalna dnevna preporučena doza za odrasle je 400 mg, preko koje može izazvati ozbiljne probleme na duži rok.

Udruženje kardiologa Mađarske upozorava: visok sadržaj šećera u energetskim napitcima zajedno sa kofeinom negativno utiče na krvni pritisak i srčani ritam. Osetljivost na kofein varira od osobe do osobe, a čak i male doze mogu izazvati početne simptome predoziranja: vrtoglavicu, mučninu, bol u grudima ili napad panike, prenosi Blikk.

Ovakva pića trebalo bi svrstati u istu kategoriju kao alkohol ili proizvode seksualnog sadržaja. U EU je već usvojeno nekoliko sličnih zakona.

Kako prenose mađarski mediji, mladić je popio veliku količinu energetskih pića, čak 6 limenki, zbog čeka je izazavao kolaps u organizmu i pao u komu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA