Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin ima problema s nuklearnim štitom? Milioner završio iza rešetaka

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je istraga o proneveri tokom kreiranja hardverskih i računarskih kompleksa za sistem protivvazdušne odbrane Voronjež

  • 2
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruskom milioneru, odgovornom za nuklearni štit se, nakon niza ukrajinskih napada, sudi u Moskvi.

Evgenij Novicki, osnivač i bivši predsednik konglomerata AFK Sistema i sadašnji predsednik RTI Systems-a, izvođača ruskog Ministarstva obrane, optužen je zbog prevare.

Neki analitičari smatraju da je uhapšen jer Rusija kažnjava one koji su odgovorni za nedostatke u sistemu protivraketne odbrane. Prema nezavisnom ruskom mediju Agentstvo, Novickog su u četvrtak uhapsile ruske sigurnosne snage, piše Newsweek.

Državni mediji su javili da je Novicki pritvoren zbog sumnje da je počinio krivično delo prevara, tačnije kršenje člana 159 ruskog krivičnog zakona koji se odnosi na prevaru velikih razmera. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da dobije i do deset godina zatvora. Mediji su preneli da je navodni zločin Novickog ekonomske prirode.

Baza međutim piše da je hapšenje Novickog povezano s njegovim aktivnostima kao čelnika RTI Systemsa.

"Pritvaranje Evgenija Novickog koincidiralo je s brojnim istragama o proneveri sredstava Ministarstva obrane, dodeljenih OJSC RTI", navodi Cheka-OGPU, Telegram kanal koji pronalazi informacije koje su procurile iz ruskih sigurnosnih agencija.

"Konkretno, u toku je istraga o proneveri tokom kreiranja hardverskih i računarskih kompleksa za sistem protivvazdušne odbrane Voronjež. Novicki je dugo vremena nadzirao njihovu proizvodnju u AFK-u", dodaje.

Putin: Nigde drugde u svetu ne postoji tako razvijen sistem

RTI Systems i AFK razvijaju i proizvode radare za stanice ruskog sistema upozorenja na raketni napad Voronjež, smeštene nekih 320 kilometara od granice s Ukrajinom. Vladimir Putin je pre smatrao da su radari Voronježa središnji deo državnog sistema upozorenja na balističke rakete, čak je dizajneru RTI-ja dodelio Državnu nagradu Ruske Federacije.

Početkom juna je entuzijastično pohvalio spomenuti sistem.

"Ako, ne daj Bože, dođe do nekih napada, onda svi treba da znaju da Rusija ima SRPN sistem koji upozorava na raketne napade", rekao je Putin na međunarodnom ekonomskom forumu.

"To imaju i Sjedinjene Države. Nigde drugde u svetu ne postoji tako razvijen sistema. Nema takvog sistema u Evropi. U tom smislu, oni su više-manje bespomoćni", dodao je Putin.

Međutim, sistem se poslednjih nedelja pokazao ranjivim na ukrajinske napade. Krajem maja su ukrajinski mediji izvestili da je bespilotna letelica udarila u radarski sistem Voronjež u ruskom gradu Orsku.

Ranije ovog meseca je ukrajinski dron pogodio sličnu radarsku stanicu u regiji Krasnodar. Telegram kanal Cheka-OGPU takođe tvrdi da je nestao Vladimir Šukšin, koji je nadgledao aktivnosti vezane za odbranu u AFK Sistemu.

(Telegraf.rs)

Video: Vladimir Putin u Severnoj Koreji posle 24 godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jun 2024 | 10:36

    7.000 NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA CUVA RUSIJU !!! SLAVA PUTINU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA