≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džulijan Asanž izašao iz zatvora! Potpisao sporazum o priznanju krivice

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džulijan Asanž neće biti izručen u SAD, pošto je potpisao sporazum o priznanju krivice

  • 7
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Džulijan Asanž je izašao iz zatvora! Američke vlasti pristale su da odustanu od zahteva za izručenje Asanža iz Velike Britanije, a nakon što su postigli sporazum o priznanju krivice sa osnivačem Vikiliksa.

U zamenu za priznanje krivice po jednoj tački za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani, Asanž će biti osuđen na odsluženje kazne od 62 meseca - koliko je već proveo u britanskom zatvoru, navodi se u sudskim dokumentima.

Kada sudija prihvati priznanje krivice, Asanž će moći da se vrati u Australiju, zemlju svog rođenja.

U postu na platformi X, Vikiliks je naveo da je Asanž napustio Belmarš u ponedeljak ujutro nakon što mu je Visoki sud odobrio kauciju. Do popodneva je bio na aerodromu Stansted gde se ukrcao na avion i napustio Veliku Britaniju.

"Posle više od pet godina u ćeliji veličine 2x3 metra, izolovan 23 sata dnevno, uskoro će se ponovo spojiti sa suprugom Stelom Asanž i njihovom decom, koja svog oca poznaju samo iza rešetaka“, saopštila je kompanija.

Federalni sudija na Severnim Marijanskim ostrvima zakazao je ročište za izjašnjavanje o krivici i izricanje kazne za sredu ujutro, saopštio je tamošnji okružni sud SAD. Tužioci Ministarstva pravde zatražili su od suda da se postupak održi istog dana, jer je Asanž odbio da kroči u kontinentalnu SAD radi priznanja krivice, navodi se u pismu tužilaca.

Sud na ostrvima nalazi se u blizini Australije, gde je Asanž državljanin i gde će se, kako se očekuje, vratiti posle ročišta, rekli su tužioci.

Tužioci su rekli sudiji da "očekuju da će se okrivljeni izjasniti krivim po optužbi... i da će ga sud osuditi za to delo“.

Podsetimo, Asanža su gonile američke vlasti zbog objavljivanja poverljivih vojnih zapisa koje je dostavila bivša analitičarka vojne obaveštajne službe Čelsi Mening 2010. i 2011. On se suočio sa 18 tačaka optužnice 2019. za njegovu navodnu ulogu u kršenju zakona i pretilo mu je 175 godina zatvora, iako su postojale male šanse da bude osuđen na maksimalnu kaznu.

Američki zvaničnici su tvrdili da je Asanž podstakao Meninga da dobije hiljade stranica nefiltriranih američkih diplomatskih depeša koje su potencijalno ugrozile poverljive izvore, izveštaje o značajnim aktivnostima vezanim za rat u Iraku i informacije koje se odnose na zatočenike u Gvantanamu.

Predsednik Džo Bajden je poslednjih meseci aludirao na mogući dogovor koji su zvaničnici australijske vlade gurali.

Zvaničnici FBI i Ministarstva pravde protivili su se bilo kakvom dogovoru koji nije uključivao Asanžovo potvrdno izjašnjavanje o krivici, rekli su izvori za CNN.

Prošlog meseca britanski sud je presudio da Asanž ima pravo da uloži žalbu na izručenje SAD, čime je pobedio u njegovoj višegodišnjoj borbi da izbegne krivično gonjenje u Sjedinjenim Državama za svoje navodne zločine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jun 2024 | 07:34

    ASSANGE FREE!!! ZASLUZIO JE KAO BORAC ZA MIR NOBELA !!!!

  • Vitez Koja

    25. jun 2024 | 08:18

    Sramota svih nas na svetu je što smo dozvolili da ovog čoveka maltretiraju zlikovci godinama.Asanž, kao još možda neki pojedinci su nada za ovaj svet , da kriminalni umovi, koji su na čelu svih država neće moći da rade neopaženo.

  • Hogar

    25. jun 2024 | 06:21

    MORALI SU ODUSTATI AMETI INACE BI BES CELOG SVETA BIO USMEREN KA NJIMA......ALI AMERIMA NETREBA VEROVATI SLAGALI SU SVAKOGA PA CE VEROVATNO DOCI DO NESRECNOG SLUCAJA I UBISTVA ASANZA MORA BITI OBAZRIV ....OTKRIO JE PRLJAVE TAJNE AMERIKE I ONI GA MORAJU UCUTKATI....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA