Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Amerika 90-ih godina prošlog veka kupila 21 avion MiG-29 i sprečila da oni završe u Iranu

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lovac bombarder MiG-29, važi za četvrtu generaciju borbenog aviona iz ere SSSR i u to vreme je bio jedan od najnaprednijih borbenih aviona u svetu

  • 0

Sjedinjene Američke Države su tokom 90-ih godina prošlog veka kupile od Moldavije, koja je tek postala nezavisna država, 21 avion tipa MiG-29! Cilj je bio da se spreči da ove letelice završe u Iranu, preneo je National interest.

Lovac bombarder MiG-29, važi za četvrtu generaciju borbenog aviona iz ere SSSR i u to vreme je bio jedan od najnaprednijih borbenih aviona u svetu. Sjedinjene Države su uprkos svim naporima malo toga znale o ovoj letelici i iskoristile su priliku koja se retko ukazuje da kupovinom ovih aviona prikupe korisne obaveštajne podatke o sistemu koji može biti iskorišćen u borbi protiv američkih pilota.

U pitanju je lovac bombarder koji pokreću dva motora koji je prvi put izgrađen još 70-ih godina, kao odgovor na nove američke borbene letelice četvrte generacije kao što su F-15 i F-16. Prvi prototip MiG 29 poleteo je sada već davne 1977. godine, da bi pet godina kasnije ušao u vazduhoplovne snage SSSR.

MiG-29 je vrlo sposobna letelica sa mnoštvom operativnih sistema. Vrlo je upravljiv i ima odlično ubrzanje i agilnost. Opremljen je pulsno-dopler radarom i može da nosi razne rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i nevođene rakete i bombe.

Ruski MiG-29 takođe može da nosi nuklearno oružje. SSSR je ovaj avion izvozio u brojne zemlje širom sveta. Trenutno je u upotrebi u vazdušnim snagama Rusije, Ukrajine, Indije i nekoliko drugih zemalja. U više sukoba, MiG-29 se pokazao kao pouzdana letelica. To su pre svega Zalivski rat, Rat u Avganistanu, Rat u Južnoj Osetiji 2008. i aktuelni Rat u Ukrajini.

Zvanični Vašington je kupovinom ovih aviona od Moldavije želeo da spreči da oni završe u Iranu. Vlasti u Teheranu su bile zainteresovane da spreče da MiG-29 završi u zemljama koje bi mogle da predstavljaju pretnju američkim intersima.

Posle raspada SSSR u Americi su se plašili da bi značajne količine naoružanja mogle da završe u takozvanim otpadničkim državama. Pre svega zabrinutost se odnosila na nuklearno, biološko i hmeijsko oružje.

Procenjuje se da bi iranske vazduhoplovne snage da su pazarile MiG-29 od Moldavije krajem 20. veka sada bile do 15 godina razvijenije nego što jesu. Zahvaljujući oštrim sankcijama Vašington je uspeo da uspori razvoj oružanih snaga Islamske republike Iran.

Detaljnom analizom pazarenih primeraka otkrivene su njegove slabosti i omogućeno je da nove letelice američkog ratnog vazduhoplovstva otklone nedostatke. Trenutno Pentagon ne koristi više ove avione u obuci pilota i oni se mogu videti u brojnim muzejima širom SAD.

Amerike je Moldaviji za ove avione platila oko 525 miliona dolara, ili oko 25 miliona po primerku. To je kako navodi autor teksta na američkom portlau mala cena imajući u vidu spasene živote jer se MiG 29 i dan danas koristi u ratnim sukobima širom sveta.

(Telegraf.rs)

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA