Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Poljske optimista: Nadam se da će Kina pomoći u pronalaženju rešenja mira u Ukrajini

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina nije prisustvovala mirovnom samitu u Ukrajini organizovanom u Švajcarskoj ovog meseca, obrazloživši to rečima da nisu ispunjena njena očekivanja da na samitu učestvuju i Rusija i Ukrajina

  • 1
Andžej Duda i Si Đinping Tanjug/AP

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas tokom posete Pekingu da se nada da će Kina pomoći da se pronađe rešenje za uspostavljanje mira u Ukrajini koje će poštovati međunarodno pravo.

"Izneo sam naše gledište o bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, pre svega u našem delu Evrope", rekao je Duda novinarima posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

On je istakao da se nada da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodao da mirovno rešenje mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

Si je rekao Dudi da Kina podržava sve napore da se rat u Ukrajini mirno okonča i da će Kina nastaviti da igra ulogu u pronalaženju političkog rešenja za krizu, prenela je kineska državna televizija.

Kina i Rusija su proglasile partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana pre nego što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio početak napada na Ukrajinu, navela je agencija.

Peking navodi da je neutralan povodom sukoba i da nije snabdevao Moskvu oružjem ili municijom.

Kina nije prisustvovala mirovnom samitu u Ukrajini organizovanom u Švajcarskoj ovog meseca, obrazloživši to rečima da nisu ispunjena njena očekivanja da na samitu učestvuju i Rusija i Ukrajina, preneo je Rojters.

Rusija nije pozvana na skup i proglasila ga je lažnim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obraćanje zvaničnika Pentagona posle pada pada 2 rakete na Poljsku: Nemamo potvrdu da su ruske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jun 2024 | 08:16

    NATO FASISTI !!! STA JE SA MEDJUNARODNO PRIZNATIM GRANICAMA SRBIJE ????!!! 25 GODINA KRVAVE NATO OKUPACIJE I GENOCIDA NAD SRBIMA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA