Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj tokom 2024. godine zabeleženo ukupno 1.926 incidenata protiv muslimana

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj broj anti-muslimanskih incidenata u 2024. godini je za 114 odsto veći u poređenju sa brojem sličnih napada izvedenih u 2023. godini

  • 4
Berlin, Nemačka, napad Foto: Tanjug/AP

Podmetanje požara u džamiji u gradu Bohumu na zapadu Nemačke, komšije, ekstremni desničari, koje su pucale na vratima doma muslimanske porodice u Saksoniji, žena gurnuta na železničke šine u Berlinu nakon što su je napadači pitali da li pripada Hamasu, samo su neki od 1.926 zabeleženih incidenata izazvanih netrpeljivošću prema muslimanima tokom prošle godine u Nemačkoj, saopšteno je iz organizacije CLAIM, koja prati slučajeve islamofobije.

Ovaj broj anti-muslimanskih incidenata u 2024. godini je za 114 odsto veći u poređenju sa brojem sličnih napada izvedenih u 2023. godini, a značajan porast takvih slučajeva je zebeležen nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, prenosi Rojters.

"Nemačke vlasti posvećuju nedovoljno pažnje ovom fenomenu, čak ga i negiraju, a najuticajnije političke stranke preuzimaju politiku ekstremno desničarskih, anti-islamskih stranaka kojima raste popularnost", izjavila je Rima Hanano iz organizacije CLAIM na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Prema rezultatima prošlogodišnjih anketa, stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja u svom programu navodi da islam ne pripada Nemačkoj, postala je druga najpopularnija nemačka politička partija što je navelo druge političke stranke da počnu oštrije da govore o migraciji.

"Ulice, autobusi ili džamije više nisu sigurna mesta za muslimane. Rasizam prema muslimanima u nemačkom društvu nikada nije bio toliko društveno prihvatljiv kao danas", rekla je Hanano.

Ona je ukazala da se većina napada na pojedince sastojala od verbalnog zlostavljanja, uglavnom žena i podsetila je da su zabeležena četiri pokušaja ubistva.

Muslimansko stanovništvo u Nemačkoj rapidno raste, posebno od migranatskog talasa tokom 2015. i 2016. godine i sa ukupno 5,5 miliona muslimana u Nemačkoj, ova grupa čini 6,6 odsto ukupnog stanovništva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Strašna saobraćajna nesreća u Nemačkoj: Kamion naleteo na konvoj američke vojske, ima povređenih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    24. jun 2024 | 18:04

    Kako to? Pa 1992 i 1999 su ih obožavali. Evo i danas vole šiptare više nego bilo koga drugog.

  • Lale

    24. jun 2024 | 17:57

    A koliko protiv hriscana? 5 puta vise

  • a koliko je

    24. jun 2024 | 17:56

    incidenata od strane muslima prema hrišćanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA