Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle jakih kiša pukla brana, izlila se toksična voda iz rudnika: Uznemirujuća situacija u Čileu

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Izlivanje toksičnih materija je veoma uznemirujuće za ovu zajednicu. Niko ne voli da živi s jalovištem iza svoje kuće", rekao je Viktor Donoso, lokalni zvaničnik Kabildoa

  • 0
Brana Brana na reci Kjantang... Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dok obilne kiše nastavljaju da pustoše Čile, presecajući čitave delove te zemlje i uništavajući hiljade domova, oblast Kabildo u centralnom Čileu se suočilo sa pucanjem brane na rudarskom jalovištu, razlivanjem teških metala po čitavom području i trovanjem okolnih izvora vode.

Kako je saopštila je čileanska agencija za životnu sredinu SMA, tokom noći 13. juna toksične vode počele su da se izlivaju iz jalovišta koja pripada rudniku bakra Las Senizas zbog jakih kiša, izlažući riziku obližnja vodoizvorišta, uključujući reku La Liga, prenosi Rojters.

"Izlivanje toksičnih materija je veoma uznemirujuće za ovu zajednicu. Niko ne voli da živi s jalovištem iza svoje kuće", rekao je Viktor Donoso, lokalni zvaničnik Kabildoa.

Čile je najveći svetski proizvođač bakra, a Kabildo je poljoprivredno područje poznato po proizvodnji avokada i danas mnogi stanovnici strahuju zbog uticaja ozlivanja jalovišta.

"Priznajem da je bilo grešaka u našem upravljanju", rekao je Andres Monarde, operativni menadžer rudnika Las Senizas tokom sastanka sa lokalnim stanovništvom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA