≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavili da je mala Paula (7) nestala, zapravo je sve laž: "Ne nasedajte, ovako pokušavaju da vas prevare"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nije bilo otmice, niti postoji mala Paula", rekao je Andre i kaže da se ova objava pojavljivala i ranije u Lajpcigu, Hanoveru, odnosno širom Nemačke

  • 0
Zamišljena devojčica u autobusu, autobus, gradski prevoz Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj devojčice Paule Šefer (7), koja je navodno kidnapovana, proširio se društvenim mrežama, a kako nemački stručnjak Andre Volf (46) kaže u pitanju je prevara.

Andre je portparol "Mimikame" organizacije koja proverava istinitost informacija na internetu i za ovu objavu tvrdi da je neistinita.

"Nije bilo otmice, niti postoji mala Paula", rekao je Andre i kaže da se ova objava pojavljivala i ranije u Lajpcigu, Hanoveru, odnosno širom Nemačke.

Fotografija prikazuje devojčicu Paulu kako stoji pored policijskog autmobila, a u opisu je naznačeno da je kidnapovana iz dvorišta.

Kako je ova objava prevara i šta to znači za ljude?

"Oni žele da generišu klikove na ovu objavu, što vodi do navodne stranice sa navodnim video-snimkom otmičara sa nadzorne kamere. Da biste pristupili, morate da se prijavite sa ličnim podacima. Tada prevaratni imaju informacije o vama", objašnjava Andre, a sve informacije možete pronaći na OVDE.

On sumnja da je fotografija male Paule stvorena putem veštačke inteligencije ili da je ukradena iz nečije galerije.

"Ova metoda se zove šok video", dodao je.

Policija je skoro nemoćna u borbi protiv sajber kriminalaca zato e jedino što mogu jeste da apeluju na ljude da ne nasedaju na ove prevare, prenosi Bild.

"Prevaranti se često nalaze van Evrope, u Turskoj ili na Bliskom istoku. Tamo ih je teško uhvatiti", zaključio je Andre i apelovao da korisnici budu skeptični prema informacijama koje im se plasiraju.

(Telegraf.rs)

Video: Prijatelj objavio poslednje snimke proslave rođendana nestale Ane Volš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA