Vreme čitanja: oko 1 min.

Talibanska vlada Avganistana na skupu u Kataru sa zvaničnicima UN: U fokusu pitanje uključenosti žena

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

To će biti treći takav skup u Dohi pod vođstvom UN

  • 0
Talibani Kabul Avganistan Foto: Tanjug/AP

Talibanska vlada u Avganistanu bi sledećeg vikenda trebalo da pošalje zvaničnike u Katar na dvodnevni skup sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija i izaslanicima 25 zemalja, koji su grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale jer ne uključuje žene iz te zemlje.

To će biti treći takav skup u Dohi pod vođstvom UN, ali prvi na kojem će prisustvovati talibani, koji nisu međunarodno priznati od preuzimanja vlasti u avgustu 2021. godine, preneo je Rojters.

"Isključivanje žena rizikuje da legitimiše zloupotrebe talibana i izazove nepopravljivu štetu kredibilitetu UN kao zagovornika ženskih prava i značajnog učešća žena", izjavila je Tirana Hasan, izvršni direktor Hjumen rajts voča, o trećem planiranom skupu u Dohi.

Podsekretar UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo, specijalni izaslanik UN za Avganistan Roza Otunbajeva i izaslanici iz različitih zemalja trebalo bi da se sastanu odvojeno sa grupama avganistanskog civilnog društva nakon sastanka sa talibanima, saopšteno je iz UN.

Sastanci u Dohi su "deo procesa, a ne jednokratni (sastanak)" i žene i civilno društvo nastavljaju da budu deo toga, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

"Ljudska prava i prava žena i devojaka biće istaknuta u svim diskusijama, svakako od strane UN", naglasio je on.

Otkako su se talibani vratili na vlast, većini devojčica je zabranjeno da pohađaju srednju školu, a ženama univerzitete.

Talibani su, takođe, sprečili većinu ženskog avganistanskog osoblja da radi u humanitarnim agencijama, zatvorili kozmetičke salone, zabranili ženama da idu u parkove i ograničičili im putovanja u odsustvu muškog staratelja.

Talibani navode da poštuju prava u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA