Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin položio venac na Grob neznanog vojnika na Dan sećanja i tuge

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Širom Rusije sprovedena je akcija "Sveća sećanja" u znak sećanja na sve one koji su poginuli tokom rata

  • 0
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas venac na Grob Neznanog vojnika u moskovskom Kremlju povodom godišnjice nemačkog napada na Sovjetski savez u Drugom svetskom ratu, koji se u Rusiji obeležava kao Dan sećanja i tuge.

U Aleksandrovskom vrtu održana je tradicionalna ceremonija odavanja počasti sovjetskoj vojsci stradaloj u ratu koji je Rusija vodila protiv nacističke Nemačke 1941-1945,.

Nemačka je napala Sovjetski Savez u sitnim satima 22. juna 1941. bez objave rata.

Hiljade vojnika i civila Crvene armije ubijeno je već prvog dana rata, a u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata, kako se u Rusiji naziva Drugi svetski rat, pali se 1.418 sveća koje simbolizuju broj dana koje je SSSR proveo u ratu sa nacističkom Nemačkom.

Širom Rusije sprovedena je akcija "Sveća sećanja" u znak sećanja na sve one koji su poginuli tokom rata.

Tačno u 12.15 časova po moskovskom vremenu održan je minut ćutanja, pošto je u 15 minuta posle ponoći 1941. godine emitovan apel sovjetske vlade građanima u kojem je objavljeno da je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez.

U znak sećanja na početak Drugog svetskog rata širom Rusije pevaju se pesme pobede, održavaju koncerti i prigodne priredbe...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA