Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski: Radimo sve što je u našoj moći da odgovorimo na ruske napade

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koja "nam je pomogla da stabilizujemo situaciju u pograničnim regionima Harkova"

  • 1
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina čini sve kako bi u potpunosti odgovorila na ruske napade, napominjući da je Rusija samo od početka juna upotrebila više od 2.400 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine.

On je podsetio da trenutno u Harkovu još traje raščišćavanje ruševina na mestu udara ruske avio-bombe.

"Četiri kontrolisane vazdušne bombe pogodile su grad - ovo je potpuno proračunat teror. Jedna od bombi uništila je stambenu zgradu u centralnom delu grada, pored autobuske stanice. Za sada se zna za više od 40 povređenih i traumatizovanih u gradu... Tri osobe u Harkovu su poginule u današnjim napadima", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je akcija spasavanja otežana jer je došlo do urušavanja konstrukcije zgrade.

"I radimo što sve što je u našoj moći da Ukrajini damo priliku da u potpunosti odgovori na takav ruski teror. Samo od početka juna, Rusi su već upotrebili više od 2.400 vođenih avio-bombi protiv Ukrajine, od kojih je oko 700 bilo na Harkovsku oblast, na naše položaje, na naše gradove i zajednice u Harkovskoj oblasti", istakao je Zelenski.

On je naveo da se ovakvi ruski napadi svakodnevno vrše na Donjecku oblast i na druge ukrajinske frontove i pogranične regione.

"Ukrajini su potrebne snage i sredstva za uništavanje nosača ovih bombi, posebno ruskih borbenih aviona tamo gde se nalaze. Ovaj korak je obavezan", dodao je predsednik Ukrajine.

On je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koja "nam je pomogla da stabilizujemo situaciju u pograničnim regionima Harkova"

"Uspeli smo da uništimo ruske raketne bacače blizu granice i smanjimo koncentraciju ruskih okupatora. Takve odluke se moraju nastaviti. Značajno smanjenje ruskog raketnog terora protiv Harkova i regiona dokazuje da je apsolutno moguće zaštititi naše gradove i zajednice od ruskih bombi", naglasio je Zelenski.

On je istakao da je posebno važna isporuka savremenih PVO sistema "patriot" Ukrajini i ubrzanje obuke ukrajinskih pilota za F-16.

"Ruski teror mora da izgubi, a to je u interesu svih koji žele da žive u svetu bez rata, koji teroristi uvek šire, uvek kada ne izgube", zaključio je predsednik Ukrajine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Detaljni razgovori dvojice kolega sutra: Vučić se susreo sa Zelenskim u Atini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    23. jun 2024 | 02:26

    Zar je zaista misleo da ce pobediti Rusiju? To misle i Boshnjaci i Albanci. Ratovali za NATO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA