Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvostruki ubica izašao iz zatvora i nije se vratio: Dozvoljen mu izlazak, sad ga traži cela nemačka policija

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Od juče popodne se traga za odbeglim zatvorenikom širom zemlje. Trenutno ga i dalje traži samo policija", navela je portparolka tužilaštva

  • 1
Nemački zatvor JVA Stadelheim in U-Haft Foto: ANGELIKA WARMUTH / AFP / Profimedia

Dvostruki ubica je iskoristio svoj prvi izlaz iz zatvora bez pratnje da pobegne u Berlin! Potraga za 50-godišnjakom traje od četvrtka kasno popodne, saopštila je u petak na zahtev Senatska uprava za pravosuđe. Počinilac je zapravo morao da se vrati sa svog odobrenog izlaza u zatvor Tegel do 17 časova, piše Bild.

Karen Hojser, portparolka berlinskog javnog tužilaštva, objasnila je u odgovoru na upit BILD-a: "Od juče popodne se traga za odbeglim zatvorenikom širom zemlje. Trenutno ga i dalje traži samo policija. Trenutno je otvoreno i ispituje se da li će poziv za pretragu biti pokrenut u javnosti".

Prema njenim rečima, muškarac je bio u zatvoru od 1997. godine, a zločini su se dogodili 1995. godine. U Berlinu je 2001. osuđen po dve tačke za ubistvo. "Od tada je u zatvoru“, rekla je portparolka. DPA je ranije pisao da je begunac osuđen 1995. godine.

Prema rečima portparola, prekršiocu je odobren redovan izlazak od 2005. godine. Rečeno je da su kazneni organi po Ustavu obavezni da sprovedu ovakve okalšice kako bi se zatvorenici pripremili za redovan život na slobodi. Do sada nije bilo pritužbi.

Kako je saopštila Kancelarija za pravosuđe, pre nego što je muškarcu dozvoljeno da napusti zatvor bez pratnje, prošao je „sveobuhvatan postupak ispitivanja“. Ovo je uključivalo forenzički psihijatrijski izveštaj spoljnog veštaka. Po njegovom mišljenju, ublažavanje restrikcija je bilo opravdano.

"Nije bilo dokaza da se zatvorenik neće vratiti“, saopštila je Kancelarija za pravosuđe.

Jan Klajnrih, portparol berlinskog senatora za pravosuđe Felora Badenberga, koji je odgovoran za kazneni sistem u Berlinu, a samim tim i za izlazak kriminalaca, rekao je za BILD:

"Zatvoreniku je odobren izlazak bez pratnje. Do sada je to išlo bez ikakvih problema. Njegov jučerašnji izlazak počeo je ujutru. Trebalo je da se vrati u zatvor Tegel u 17 časova. Ali nije došao. Znamo gde je bio. Ali tamo nije pronađen".

Prošlog februara, osuđeni silovatelj je iskoristio izlaz u Berlin pod pratnjom da pobegne. Ovaj 50-godišnjak je bio u preventivnom pritvoru u Kazneno-popravnom domu Tegel. Kriminalac je uhvaćen u Šlezvig-Holštajnu posle oko tri dana.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja jednog od najtraženijih begunaca Europola: Hrvat "pao" kad je čekao devojku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA