Vreme čitanja: oko 1 min.

Peking zaoštrava retoriku: Kina preti smrtnom kaznom za najekstremnije zagovornike nezavisnosti Tajvana

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tajvanski Savet za nacionalna pitanja danas je osudio potez Pekinga, i pozvao stanovništvo da ne bude zastrašeno pretnjama Kine

  • 1
Kina, Tajvan, vojska, vojne vežbe Foto: Shutterstock

Kina je danas zapretila da će uvesti smrtnu kaznu za najekstremnije separatiste koji zagovaraju nezavisnost kineskog regiona Tajvan.

Kako navodi Rojters, ova pretnja je objavljena iako kineski sudovi nemaju jurisdikciju na tom ostrvu.

Peking je saopštio da je predsednik Tajvana, Lai Čing-te, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, "separatista", i ubrzo nakon njegove inauguracije kineske vlasti su izvele vojne vežbe.

Prema novim smernicama, kineski sudovi, tužioci i institucije bezbednosti treba da "oštro kazne tajvanske separatiste zbog podsticanja secesije, kao i da odlučno brane nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet", prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Tajvanski Savet za nacionalna pitanja danas je osudio potez Pekinga, i pozvao stanovništvo da ne bude zastrašeno pretnjama Kine.

"Kineske vlasti nemaju apsolutno nikakvu jurisdikciju nad Tajvanom a takozvani zakoni I norme kineskih komunista nemaju obavezujuću snagu za naše građane", navedeno je u saopštenju Saveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Protesti ispred hotela u kom je Nensi Pelosi: Haos na tajvanskim ulicama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. jun 2024 | 19:12

    TAJVAN JE DEO KINE !!! KINA JE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU A POSTAJE I NUKLEARNA SILA NA 3 MEST U SVETU SVIDELO SE TO NEKOM ILI NE !!!!!! ZEMLJA KAPITALIZMA POD KONTROLOM KOMUNISTICKE PARTIJE I 1,5 MILIJARDI LJUDI !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA