Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud u Namibiji proglasio je neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borci za ljudska prava kažu da, iako su presude po zakonima o "sodomiji" i "neprirodnim seksualnim deliktima" bile relativno retke, one su produžile diskriminaciju LGBTK zajednice

  • 2
Afrika pleme Himba Namibia Namibija Foto: Profimedia/Alamy/Bill Gozansky

Visoki sud u Namibiji proglasio je danas neustavnim dva zakona iz kolonijalne ere koji su kriminalizovali istopolne odnose među muškarcima, što je velika pobeda za LGBTK zajednicu u južnoafričkoj naciji.

Slučaj je pokrenuo namibijski aktivista Fridel Dausab uz podršku nevladine organizacije Human Dignity Trust sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Dausab je rekao Rojtersu nakon odluke suda da je "samo srećan".

"Ovo je sjajan dan za Namibiju. Više neće biti zločin voleti", rekao je on.

Borci za ljudska prava kažu da, iako su presude po zakonima o "sodomiji" i "neprirodnim seksualnim deliktima" bile relativno retke, one su produžile diskriminaciju LGBTK zajednice i učinile da gej muškarci žive u strahu od hapšenja, prenosi Rojters.

Namibija je nasledila zakone kada je stekla nezavisnost od Južne Afrike 1990. godine, a istopolni odnosi između muškaraca u kriminalizovani su pod kolonijalnom vlašću.

Južna Afrika je od tada dekriminalizovala istopolne seksualne aktivnosti i jedina je zemlja na afričkom kontinentu koja dozvoljava LGBTK parovima da usvajaju decu, sklapaju brakove i stupaju u građanske zajednice.

Prošle godine, Uganda je donela jedan od najstrožih zakona protiv LGBTK na svetu, koji je uključivao smrtnu kaznu za „teški homoseksualizam“, uprkos široko rasprostranjenim osudama sa Zapada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zaprosio devojku na dan sahrane njenog oca: Da li je ovo najčudnija veridba?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepi

    22. jun 2024 | 02:50

    Počelo je

  • VR

    24. jun 2024 | 14:46

    Neka su.Koga briga ko sa kim spava dok mene niko ne ugrozava sve je u redu.Mene gejevi nikad nisu ugrozili,vise me je strah kriminalaca i silovatelja koji su na slobodi nego gejeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA