Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena dva slučaja tuberkuloze u vrtiću: Zaraženo dete i vaspitačica iz Rumunije

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno se dete i vaspitač nalaze na lečenju i to su za sada jedina dva potvrđena slučajeva. Rezultati ostalih se još uvek čekaju

  • 0
Vrtić Poletarac Foto: RINA/ilustracija

Ozbiljna situacija pogodila je rumunski grad Jaši kada su u jednom vrtiću otkrivena dva slučaja tuberkuloze, a zaraženi su jedno dete i jedan vaspitač.

U pitanju je privatni vrtić u kojem su odmah preduzete mere zaštite ostale dece i vaspitača kao i utvrđivanje da li je još neko u međuvremenu oboleo od ove bolesti.

Veterinarsko-sanitarna uprava je odmah po prijavi otvorila istragu.

Trenutno se dete i vaspitač nalaze na lečenju i to su za sada jedina dva potvrđena slučajeva. Rezultati ostalih se još uvek čekaju.

Kako pišu rumunski mediji, sve je počelo sredinom aprila kada je žena počela da razvija simptome nalik na respiratorni virus. Međutim, ubzro joj je potvrđena dijagnoza tuberkuloze i krenula je sa lečenjm.

Tada je krenulo i sa epidemiološkim istražvanjem koje je pokazalo da je i dete pozitivno na tuberkulozu. I kod njega se odmah krenulo sa lečenjem, ali se bolest izgleda proširila i na ostale grupe vrtića.

Roditelji su ogorčeni i kažu da im tada nije rečeno da ima zaraženih osoba sve dok vrtić nije zatvoren zbog čišćenja. Oni sada traže objašnjenje od Uprave.

Tuberkuloza je zarazna bolest a izaziva je bakterija koja se zove Mycobacterium tuberculosis. Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike itd.). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze.

Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze. Da li će do zaražavanja i oboljevanja doći zavisi, s jedne strane, od samog uzročnika (njegove zaraznosti), a s druge strane, od otpornosti organizma koji dolazi u kontakt s bacilom.

(Telegraf.rs)

Video: Prijatelj objavio poslednje snimke proslave rođendana nestale Ane Volš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA