Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin zapretio Južnoj Koreji: Biće velika greška ako pošaljete oružje Ukrajini

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski predsednik je takođe upozorio da bi Moskva mogla da naoruža Pjongjang ukoliko Sjedinjene Države i njeni saveznici nastave da dostavljaju Ukrajini naoružanje

  • 0
Vladimir Putin Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Rusije, upozorio je Južnu Koreju da će napraviti "veliku grešku" ukoliko bude poslala oružje Ukrajini za rat protiv Rusije. Putiovi komentari su, kako prenosi BBC, usledili nakon što su vlasti u Seulu navele da razmatraju takvu opciju kao odgovor na pakt koji su potpisale Rusija i Severna Koreja.

Pakt je potpisan i znači međusobnu vojnu pomoć Moskve i Pjongjanga u slučaju da neka od ovih zemalja bude napadnuta.

"Moskva će doneti odluke koje se neće dopasti sadašnjim liderima Južne Koreje ukoliko Seul odluči da dostavi oružje Kijevu", rekao je Putin.

Ruski predsednik se oglasio u Vijetnamu gde je stigao iz dvodnevne posete Pjongjangu gde mu je doček na najvišem nivou priredio Kim Džong Un. Ruski predsednik je takođe upozorio da bi Moskva mogla da naoruža Pjongjang ukoliko Sjedinjene Države i njeni saveznici nastave da dostavljaju Ukrajini naoružanje.

"Ne isključujemo snabdevanje oružja drugim zemljama, uključujući Severnu Koreju. Neka Zapad razmisli gde bi moglo da završi", dodao je Putin.

Zvanični Seul je ranije osudio pakt Rusije i Severne Koreje kao pretnju nacionalnoj bezbednosti. Savetnik za nacionalnu bezbednost Čang Ho-džin rekao je da njegova zemlja planira da "preispita pitanje podrške naoružanju Ukrajini".

Posle Putinovih izjava kancelarija predsednika Južne Koreje saopštila je da će razmotriti "razne opcije" u isporuci oružja Ukrajini i njen stav će "zavisiti od toga kako će Rusija pristupiti ovom pitanju".

Ruski ambasador u Seulu Georgij Zinovjev je pozvan da mu se uruči demarš uz zahtev da Moskva "odmah prestane" vojnu saradnju sa Pjongjangom. Južna Koreja je do sada slala humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, odbijajući da obezbedi smrtonosno oružje jer ima zvaničnu politiku da ne naoružava zemlje u ratu.

U Kijevu se sada nadaju da će vojno zbližavanje Moskve i Pjongjanga naterati Seul da razmotri svoj stav.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je da rusko-severnokorejski sporazum izaziva zabrinutost za sve zemlje koje brinu o održavanju mira i stabilnosti u regionu.

"Nije iznenađenje jer smo mesecima upozoravali da dve zemlje učvšćuju vojnu saradnju", rekao je on.

Severna i Južna Koreja su tehnički još u ratu i njihova granica je jedna od najbolje čuvanih u svetu.

(Telegraf.rs)

Video: Putin za volanom "ruske zveri": Provozao kolegu Kim Džong Una

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA