Vreme čitanja: oko 3 min.

Godinu dana nakon što je Prigožin poslao svoje borce ka Moskvi i uzdrmao Kremlj, Putin promenio ključnu stvar

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik je poslednjih nedelja naredio korenite promene u vojnom establišmentu zemlje, što je bio jedan od Prigožinovih zahteva pre pobune

  • 2
Vladimir Putin Jevgenij Prigožin Yevgeny Prigozhin Foto-montaža: Tanjug/AP

Kada je šef ruske paravojne jedinice Vagner, Jevgenij Prigožin, prošle godine poslao svoje plaćenike u napad na Moskvu u kratkotrajnoj pobuni, predsednik Vladimir Putin je izgledao slab i ranjiv. Ali samo godinu dana nakon najozbiljnijeg izazova njegovom autoritetu za skoro četvrt veka na vlasti, lider Kremlja sada izgleda sigurnije nego ikada.

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći dva meseca nakon pobune, u kojoj su njegovi borci Vagner zauzeli štab ruske vojske u južnom gradu Rostovu na Donu, oborili vojni avion i marširali na pola puta do prestonice pre nego što je Belorusija posredovala u sporazumu o okončanju 24-časovnog ustanka.

A posle toga, Putin je primenio novo pravilo: nikome više neće biti dozvoljen isti nivo autonomije.

"Do Prigožinovog uspona, nismo imali slučajeve da je komandant jake vojne jedinice mogao istovremeno da raspolaže finansijskim, političkim i medijskim resursima", rekao je Nikolaj Petrov, saradnik istraživačkog centra za međunarodne poslove Chatham House, opisujući jedinstvenu poziciju koju je šef plaćenika stekao uoči svoje pobune.

Putin je dozvolio Prigožinu da ima sve te poluge, ne samo zbog njihovog bliskog ličnog odnosa, već i zato što je ruska kopnena ofanziva u Ukrajini gubila zamah i bilo mu je potrebno Vagnerovo ljudstvo.

Bila je to skupa greška i ona je naterala Putina da od tada daje prednost kontroli i lojalnosti prilikom raspodele resursa, rekao je Petrov.

Ne samo da "sada niko nije nelojalan Putinu", već je 71-godišnjak tražio "direktnu i stalnu kontrolu nad najvažnijim igračima", rekao je on.

Predsednik je poslednjih nedelja naredio korenite promene u vojnom establišmentu zemlje, što je bio jedan od Prigožinovih zahteva pre pobune.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je smenjen, a nekoliko visokih vojnih ličnosti uhapšeno je pod optužbom za korupciju.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/AP, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Putin je postavio tehnokratskog ekonomistu Andreja Belousova za svog novog šefa odbrane, a ne vojnog moćnika - opet izbegavajući "bilo kakvog uticajnog lidera" koji bi mogao da promoviše interese vojske na samom vrhu, kaže Petrov.

Rekonstrukcija je označila preokret u odnosu na pre godinu dana, kada je Putin podržao svoje šefove odbrane suočenih sa Prigožinovim optužbama za raširenu korupciju, stratešku nesposobnost i loše vođenje invazijom na Ukrajinu.

Ključna razlika je u tome što je Putin naredio promenu iz nužde, a ne zbog političkog pritiska.

"Činjenica da je u stanju da preduzme ove korake i ospori interese i sredstva za život visokih vojnih ličnosti je znak njegove snage, a ne slabosti", rekao je Najdžel Guld-Dejvis, viši naučni saradnik za Rusiju i Evroaziju na Međunarodnom institutu za Strateške studije.

Putin je takođe demonstrirao svoju moć sa ubedljivom pobedom od 87 odsto na martovskim predsedničkim izborima, bez ikakvog pravog suprotstavljanja, što su kritikovali međunarodni posmatrači.

"Glasanje je pokazalo da Putin može da smisli šta god želi i natera stanovništvo da to prihvati", rekao je Guld-Dejvis.

"To je izraz njegove dominacije i moći da se može izvući sa ovim, a ne sa zvaničnim, objavljenim ishodom na bilo koji način koji odražava stvarnu podršku", dodao je on.

Rezultat je bio "simboličan": preuveličana margina pobede nije bila zato što Putin "voli da dobije što više glasova", već je pre morao da pokaže da je njegova popularnost "mnogo veća nego pre rata", rekao je Petrov za AFP.

Putinov jedini pravi politički rival, Aleksej Navaljni, umro je u arktičkoj zatvorskoj koloniji u februaru dok je služio 19-godišnju kaznu, dodatno učvrstivši njegovu moć.

"Ako to uzmemo zajedno sa drugim represivnim merama i primernim zatvorskim kaznama koje su izrečene drugim ljudima, on je sada zastrašio i uplašio veliki deo stanovništva", rekao je Guld-Dejvis.

To ne znači da je podrška Kremlju duboka, upozorio je on.

Tokom pobune 23-24. juna 2023. godine, bivši predsednik Dmitrij Medvedev je upozorio na to da ruski nuklearni arsenal ne padne u ruke "bandita", a drugi regionalni zvaničnici su izdali mlake izjave pozivajući na smirenost.

Ali nije bilo rasprostranjenog prkosa ili javnog izliva podrške Putinu.

Slike iz južnog grada Rostova na Donu prikazuju stanovnike kako se smeju, navijaju i prave selfije sa Prigožinom i njegovim Vagnerovim ljudima usred pobune.

I popularni i elitni odgovor na ustanak pokazali su da je bilo malo autentičnog entuzijazma za Putina ili rat, rekao je Guld-Dejvis.

"Većina ljudi samo želi da spusti glavu, a da ih rat i režim ne diraju", zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak pada aviona u kome je bio Prigožin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    24. jun 2024 | 12:36

    hoće li se ikada znati koliko je Rusa stradalo zbog Putina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA