Vreme čitanja: oko 3 min.

Problemi za Makrona uoči izbora: Francuskinje se masovno okreću ka ekstremnoj desnici

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre pet godina na izborima je za Nacionalno okupljanje glasalo 25 odsto muškaraca i 21 odsto žena. Međutim, ove godine 33 odsto žena je dalo poverenje ovoj stranki i "samo" 30 odsto muškaraca

  • 1
Izbori Italija Evropski parlament Tanjug/AP

Dugo godina su uglavnom muškarci bili glasači stranaka ekstremne desnice u Francuskoj. Ali uoči narednih izbora sve je više Francuskinja, koje bi mogle da izaberu prvu vladu ekstremne desnice u modernoj istoriji ove zemlje!

Kako prenosi Politico, Nacionalno okupljanje sebe predstavlja kao zaštitnika prava žena delom i učestalim napadima na tradicionalne babaroge - migrante.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će stranka Marin Le Pen osvojiti najviđe glasova na izborima koji će se održati u dva kruga - 30. jula i 7. jula, a koji bi mogli da dovedu do sloma vlasti liberalnog centrise predsednika Emanuela Makrona.

Na nedavnim izborima za Evropski parlament Nacionalno okupljanje je osvojilo najviše glasova u Francuskoj - 31 odsto, daleko više nego na izborima 2019. kada je dobilo 23 odsto glasova. Najviše pažnje u ovoj vleikoj promeni privlači to što je krajnja desnica privukla glasove žena, preneo je dnevnik "Les Echos".

Pre pet godina na izborima za Nacionalno okupljanje je glasalo 25 odsto muškaraca i 21 odsto žena, što je u skladu sa tradicijom. Međutim, ove godine istraživanje pokazuje da je 33 odsto žena glasalo za Nacionalno okupljanje i "samo" 30 odsto muškaraca. To je čak 12 procentnih poena ženskih glasova više za samo pet godina.

Poređenja radi, ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na izborima devetog juna dobila podršku 19 odsto muškaraca i 12 odsto žena. Na Apeninima je stranka Braća Italije premijerke Đorđe Meloni osvojila 30,5 odsto glasova muškaraca i 27 odsto žena.

Velika podrška pripadnica nežnijeg pola nije prošla nezapaženo među francuskim političarima ekstremne desnice. Oni godinama sebe promovišu kao zaštitnike prava žena sli u svetlu politike protiv imigranata i isticanja opasnosti koje sa sobom nosi islamizacija u društvu.

Marin Le Pen i Žordan Bardela Usklađen tim: Marin Le Pen i Žordan Bardela Foto: Tanjug/AP

"Ja ću biti premijer koji će garantovati prava i slobode svih žena i devojaka u Parizu", poručio je Žordan Bardela (28), lider Nacionalnog okupljanja.

U video snimku Bardela je istakao da njegova stranka podržava i širenje prava žena, od medicinske podrške do zaštite žena, koje trpe nasilje u porodici. Takođe je rekao da će deportovati "strane delinkvente i kriminalce" i uvesti strože kazne za nasilje nad ženama.

"Nijedna žena ne bi trebalo da se plaši da izađe na ulice naše zemlje, bez obzira na doba dana ili noći", rekao je on.

Ovaj video se podudara sa novom političkom platformom Nacionalnog okupljanja, koja je skrojena ka "zaštiti francuskih građana koji su zabrinuti za svoje individualne slobode", kaže Ervan Lestrohan, direktor istraživanja za "Odoxa", francusku kompaniju za ispitivanje javnog mnjenja.

Pariz Pariski Mirovni Forum Emanuel Makron Njegova stranka je pred izbornim porazom: Emanuel Makron Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Tom Nicholson

"Za glasače Nacionalnog okupljanja bezbednost se duboko tumači kao pretnja povezana sa imigracijom. U stvari, ove dve teme su međusobno povezane", rekao je on.

Ali stranka definiše pojam zaštite mnogo šire, primenjujući ga ne samo na bezbednost već i na zdravlje, zapošljavanje i uslove života - širi spektar tema koje privlače pažnju glasača. Bardela je transformisao stranku iz grupe sa ekstremno desničarskom biračkom bazom u partiju koja obuhvata birače svih kategorija.

Istovremeno Marin Le Pen je u dva od tri pokušaja stigla do drugog kruga predsedničkih izbora. Ona je time takođe privukla veliki broj ženskih birača.

"Ono što zaista pomaže Marin Le Pen je to što privlači ženske glasače. Njen otac Žan-Mari Le Pen je pet puta učestvovao na izborima kao predsednički kandidat. Žene su ga odbacivale kao seksistu i dosadnog. kada je marin postala kandidat žene su počele da glasaju za stranku i istoj meri kao i muškarci", tvrdi Nona Majer, specijalista za političke nauke.

Bardela koji je kandidat Nacionalnog okupljanja za premijera nastavio je politiku umivanja stranka koju je započela Marin Le Pen.

Sada kada je ekstremna desnica na korak od dolaska na vlast feminističke organizacije sve više se okreću protiv Marin Le Pen, Žordana Bardele i njihovih saveznika. Feminističke organizacije pozivaju žene da prestanu da glasaju za ekstremnu desnicu i da masovno podrže "buduću emencipaciju".

(Telegraf.rs)

Video: Kako su protekli predizbori u Ohaju i koliko su značajni za SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA