≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upozorenje Vašingtona: Izraelska "gvozdena kupola" mogla bi da bude probijena u ratu protiv Hezbolaha

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procene Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) navode da Hezbolah poseduje oko 150.000 raketa i projektila

  • 0
Gvozdena kupola Izrael Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi u slučaju rata punog kapaciteta između Izraela i Hezbolaha, proiranska milicija iz Libana mogla da probije izraelsku Gvozednu kupolu koja štiti vazdušni prostor na severu zemlje.

Kako je preneo CNN, pozivajući se na tri američka zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni, ove strahove su izneli i izraelski zvaničnici, koji smatraju da bi Gvozdena kupola mogla da bude savladana zahvaljujući velikoj količini raketa i dronova koje poseduje Hezbolah, zbog čega su američkim zvaničnicima date indicije da se vrše priprema za kopnenu i vazdušnu ofanzivu u Libanu.

"Izraelski zvaničnici su na poručili da svoj fokus prebacuju sa južnog područja Pojasa Gaze na severni deo Izraela u okviru priprema za moguću ofanzivu protiv Hezbolaha", rekao je jedan od američkih zvaničnika i dodao:

"Polazimo od toga da će najmanje jedna baterija gvozdene kupole biti probijena i savladana".

Prema izraelskim procenama Hezbolah vi u slučaju rata izvršio napad velikog obima sa precizno navođenim bombama što bi predstavljalo vleiki izazov za PVO odbranu. Hezbolah je navodno hodinama skladištio precizno navođeno oružje iz Irana.

Ranije ovog meseca, Hezbolah je objavio video snimak koji prikazuje kako dron napada i oštećuje jednu bateriju Gvozdene kupole u jednoj vojnoj bazi na severu Izraela. Izraelski mediji preneli su da je to prvi dokumentovan uspešan napad na ovaj PVO sistem

Reagovale su i Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštenjem da nemaju podataka da je oštećen ijedan PVO sistem. Zabrinjava i to što je libanska milicija objavila i devetominutni video snimak napravljen iz drona, a koji pokazuje osetljive vojne instalacije unekoliko izraelskih gradova.

U slučaju rata punog obima u SAD su svesni da bi izraelu trebalo poslati nove PVO sisteme. Gvozdena kupola je tokom prošle godine oborila 95,6 odsto svih raketa koje je Islamski džihad ispalio na Izrael.

"Situacija na severu Izrale je došla do opasne tačke. Činjenica da smo i ovoliko dugo uspeli da zadržimo liniju je čudo. Ulazimo u vrlo opasan period", rekao je jedan američki zvaničnik.

U poređenju sa Hamasom arsenal oružja koji poseduje Hezbolah je mnogo veći, sofisticiraniji i destruktivniji. Većinom su to projektili kratkog dometa ali ima i onih sa kojima Hezbolah može da gađa ciljeve u celom Izraelu. Procene IDF su da Hezbolah poseduje oko 150.000 raketa i projektila.

(Telegraf.rs)

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA