Prva žena koja je za kaznu streljana: Svekrva sa sinom ubila trudnu snaju, telo bacili u cisternu

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Svekrva je stalno stvarala probleme između para, tvrdeći da se mlada dama viđa sa drugim muškarcima i još mnogo toga. Činilo se da se čaša prelila kada je Metaksija objavila da je trudna i da čeka treće dete. Svekrva je ubeđival sina da dete nije njegovo, naterala ih je da odu da abortiraju

Jedan od gnusnih zločina koji je predstavljen u knjizi "100 zločina u Grčkoj" izazvao je veliku senzaciju, ne samo zbog svoje surovosti, već i zbog toga što je izvršilac bila svekrva Stavroula Gouvousis (62) koja je svirepo ubila trudnu snaju.

To je bio događaj koji je izazvao veliku pažnju, a još veća prašina se podigla kada je Stavroula osuđena to na smrtnu kaznu streljanjem. Ona je bila prva žena koja je odvedena pred streljački vod.

Svekrva je živela zajedno sa sinom Dimitrisom i njegovom suprugom Metaksijom u Leonidiju.

Svi u selu su znali za njih i da svekrva ne podnosi snaju koja je sa njenim sinom bila već pet godina u braku i dobili su dvoje dece. Nažalost, jedno dete je preminulo.

Nakon određenog vremena, Metaksija je rešila da se presele u kuću koju je sama kupila svojim novcem. Inače, bila je zaposlena žena i posvećena majka, kojoj se celo selo divilo na zadivljujućim sposobnostima.

Bila je uspešna poslastičarka dok se za njenog muža ne može ništa slično reći. Dimitris je bio lenji pijanac koji je gubio vreme i trošio novac koji je Metaksija zaradila napornim radom.

Svekrva je stalno stvarala probleme paru, tvrdeći da se mlada dama viđa sa drugim muškarcima i još mnogo toga. Činilo se da se čaša prelila kada je Metaksija objavila da je trudna i da čeka treće dete. Svekrva je ubeđivala sina da dete nije njegovo i naterala ih je da odu da prekinu trudnoću.

Ali doktorka, verovatno i zbog poodmakle trudnoće, jer je Metaksija bila u šestom mesecu, nije želela da uradi abortus, pa su se vratili u selo. Kada su stigli, sverkva ih je pozvala na večeru.

Dimitris je u kući svoje majke poludeo, sasvim iznenada je pojurio sa konopcem ka Metaksiji i čvrsto je vezao. Zatim ju je bacio na krevet i velikim komadom drveta počeo da je tuče po glavi, grudima i stomaku.

Na kraju se Metaksija onesvestila i tada je svekrva odlučila da dovrši priču i ubije je. Stavroula i sin nesrećnu ženu izvlače u dvorište i obučenu u spavaćiu je bacaju u cisternu. Zatim zatvaraju cisternu i odlaze kući planirajući sledeće poteze.

Majka je naterala sina da napiše pismo koje je navodno ostavila Metaksija, u kojoj je rekla da se ubila jer joj je šef u poslastičarnici dugovao novac.

Sutradan, na dan Svetlosti, svekrva odlazi u crkvu i vraćajući se kući počinje da plače i vrišti, vičući da je njena snaja pala u cisternu i stradala. Ljudi su se okupili, a došla je i policija koja je izvukla beživotno telo trudnice.

Ali niko iz sela nije verovao u verziju svekrve i njenog sina, znajući porodičnu prošlost, ali i Metaksijin izuzetan karakter. U stvari, postojao je jedan dokaz da se snajka nije ubila - Metaksija nije znala da piše, tako da je bilo nemoguće da je ostavila oproštajnu poruku.

Majku i sina ubrzo je uhapsila policija i, iako su na početku sve poricali, na kraju su priznali zločin i počeli da svaljuju krivicu jedan na drugog.

Slučaj je odmah dospeo na naslovne strane u atinskim novinama, u kojima se govorilo o zloj svekrvi koja je tako nepravedno ubila trudnu snaju. Suđenje je održano nakon pet meseci, a svekrva je tvrdila da je slučajno gurnula snaju u cisternu, dok je sin tvrdio da nije znao ništa o ubistvu.

Ali sudije i porota su bili nemilosrdni i oboje su osudili na smrtnu kaznu. Iako je traženo pomilovanje, ono nije odobreno.

Svekrva je pogubljena u ranim satima 26. avgusta 1960. godine u Imitosu, nakon što je u poslednjem trenutku zamolila za oproštaj od sveštenika koji ju je pratio. I njen sin je streljan u zoru 2. septembra 1960. godine na strelištu na Krfu.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA