Vreme čitanja: oko 3 min.

Slučaj misteriozno nestale devojčice pred sudom posle 20 godina: Napravio joj sina, pa je ubio da uzme dete?

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veruje se da je Robert započeo seksualnu vezu sa Amber, sve dok joj nije napravio dete. Ona mu je u januaru 2002. godine rodila sina. Nekih šest meseci kasnije, Amber je misteriozno nestala.

  • 0
Beba, pelene Foto: Shutterstock

Par iz Novog Južnog Velsa iskoristio je intelektualno zaostalu devojčicu Amber Mišel Haj kao surogat majku, a potom su je ubii.

Robert i En Givis terete se za ubistvo mlade Amber, koja je nestala u junu 2002. godine. Nestanak devojčica je bila neverovatna misterija u okrugu Harden, gde je tinejdžerka živela.

Robert i En su u petak pred sudom rekli da nisu krivi za zločin koji im se stavlja na teret.

Prilikom uvodnih reči čulo se kako je Amber bila intelektualno zaostala tinejdžerka iz Sidneja, koja je odrastala u "nefunkcionalnim uslovima", zbog čega se krajem devedesetih preselila da živi kod jedne dosta starije rođake u Kingsvejlu. Njena baba-tetka bila je prva komšinica porodice Givis, a Amber je u jednom trenutku prešla da živi sa njima.

Veruje se da je Robert započeo seksualnu vezu sa Amber, sve dok joj nije napravio dete. Ona mu je u januaru 2002. godine rodila sina. Nekih šest meseci kasnije, Amber je misteriozno nestala.

Supružnici su rekli da su je 5. juna u večernjim satima odveli na železničku stanicu kako bi otišla da obiđe teško bolesnog oca. Od tada je navodno nisu čuli ni videli. Policiji su rekli da je Amber u njihovoj kući ostavila svog petomesečnog sina.

Nestanak devojčice prijavili su tek 19. juna 2002. godine. Veruje se da je devojčica ubijena negde tokom 2002. godine, a njeno telo nikad nije pronađeno.

Tužilaštvo smatra da su Givisovi planirali da uzmu Amberinog sina, i da je ona zbog toga likvidirana.

"Verujemo da je oduvek bila namera Givisovih da uzmu i dobiju starateljstvo na Amberinim detetom, ali su znali šta moraju da urade. Devojčica je morala da bude uklonjena iz jednačine. Givisovi su znali da se Amber nikad ne bi dobrovoljno odrekla starateljstva i da, gotovo sigurno, nikad njima ne bi dala dete", naveo je tužilac.

Tužilac dalje navodi da se veruje da su optuženi shvatili da dete neće dobiti milom, pa su primenili silu.

"Givisovi su shvatili da je potreban mnogo oštriji pristup, tako da se osnovano sumnja da su devojčicu ubili", dodao je tužilac.

Ovaj slučaj, istakao je tužilac, bio je "u velikoj meri ako ne i potpuno posredne prirode".

On je rekao da je postoji dosta dokaza koji će, zajedno, dokazati van svake sumnje da je Amber mrtva, da su Robert i En krivično odgovorni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu za njeno ubistvo i da su to svesno učinili.

Advokati odbrane ističu da je slučaj koji je pokrenut protiv Roberta i En više od dve decenije nakon nestanka devojčice "duboko pogrešan".

Advokat En Givis je rekao da njegova klijentkinja nije imala apsolutno nijedan motiv da ubije Amber, niti je priželjkivala njenu smrt.

"Nije ona ubila Amber niti je gledala kako to njen muž čini. Koliko ja znam ni Rober je nije ubio", rekao je advokat.

Advokat je osudio seksualnu vezu Roberta i Amber, ali je rekao da je to "premalo da bi se uperio u prst u par".

Robertov advokat je rekao da njegov klijent odlučno negira da je na bilo koji način povezan sa nestankom mlade Amber, a kamoli njenim ubistvom.

Očekuje se da sudu budu predočeni dokazi o presretnutim telefonskim razgovorima iz kuće i automobila Givsovih dok ih je policija ispitivala 2002, a koji su ponovo transkribovani 2019. godine, uz značajna odstupanja otkrivena u transkriptima.

Prvi inspektori koji su preuzeli slučaj su, prema navodima, propustili čitave delove razgovora.

Video: Ksenija (2) iz Beograda već zna celu kartu sveta, a sada je pozdravila sve na poseban način

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA