Vreme čitanja: oko 1 min.

Stejt department zabranjuje prodaju softvera kompanije Kasperski u SAD

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kasperski će biti takođe dodat na spisak trgovinskih restrikcija, navode druga dva izvora, što će naneti udarac ugledu firme koji bi mogao da utiče na prodaju njihovih proizvoda u inostranstvu.

  • 0
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena danas bi trebalo da objavi planove o zabrani prodaje softvera kompanije Kasperski u SAD zbog bliskih veza te firme sa ruskom vladom, naveo je izvor upoznat sa ovim planovima.

Kako prenosi agencija Rojters, među velikim klijentima ove firme u SAD su lokalne i federalne vlasti, kao i provajderi usluga za ključno važnu infrastrukturu.

Kako navodi izvor, utvrđeno je da bliske veze kompanije Kasperski sa ruskom vladom predstavljaju veliki rizik, a povlašćeni pristup njihovog softvera kompjuterskim sistemima mogao bi da im omogući da ukradu poverljive informacije iz američkih kompjutera, ili ubace virus.

Kasperski će biti takođe dodat na spisak trgovinskih restrikcija, navode druga dva izvora, što će naneti udarac ugledu firme koji bi mogao da utiče na prodaju njihovih proizvoda u inostranstvu.

Detalji zabrane za kompaniju Kasperski još nisu precizirani, a portparol Ministarstva trgovine nije želeo da komentariše ove planove. Kompanija kao ni ruska ambasada takođe se nisu oglasili ovim povodom.

Kako prenosi Rojters, pprlanirana mera pokazuje da američka administracija nastoji da umanji bilo kakav rizik od ruskih sajber napada koji bi mogao poteći od softvera kompanije Kasperski, kao I da izvrši pritisak na Moskvu čija ratna dejstva u Ukrajini ponovo dobijaju zamah.

Nove restrikcije na prodaju softvera kompanije stupiće na snagu 29. septembra, 100 dana nakon objavljivanja, kako bi se dalo vremena firmama da nađu alternative.

Pritisak na poslovanje kompanije Kasperski u SAD pojačan je nakon rata u Ukrajini.

Američka vlada privatno je upozorila neke američke firme dan nakon napada Moskve na Kijev u februaru 2022. da bi Moskva mogla da manipuliše softverom koji je napravio Kasperski kako bi nanela štetu, podseća Rojters.

Kasperski, firma koja poseduje i holding kompaniju u Britaniji, prijavila je 2022. prihod od 752 miliona dolara ostvaren od više od 220.000 klijenata u oko 200 zemalja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Partizan oslabljen pred finale sa Zvezdom: Obradović otkrio da je Panter povredio koleno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA