Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka planira da naruči 105 tenkova Leopard 2A8

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedini tenkovi namenjeni su nemačkoj borbenoj brigadi u Litvaniji koja se formira kao deo politike NATO odvraćanja, navodi se u nacrtu budžeta.

  • 0
Nemačka vojska, Vojnik nemačkih oružanih snaga ispred oklopnog transportera "Puma" tenk puma Foto: Axel Heimken / AFP / Profimedia

Nemačka planira da naruči 105 tenkova Leopard 2 A8 od proizvođača oružja KNDS za 2,93 milijarde evra, navodi se u poverljivom nacrtu budžeta u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt treba da odobri parlament, navela je britanska agencija.

Pojedini tenkovi namenjeni su nemačkoj borbenoj brigadi u Litvaniji koja se formira kao deo politike NATO odvraćanja, navodi se u nacrtu budžeta, koji je prvi objavio nemački list "Špigel".

Drugi će pojačati nemačke snage unutar zemlje.

Bundesver očekuje da će preuzeti najnaprednije verzije tenkova između 2027. i 2030. godine.

U dokumentu se navodi da za kupovinu nije bilo dovoljno novca u redovnom budžetu niti u specijalnim fondovima od 100 milijardi evra koji su uspostavljeni nakon napada Rusije na Ukrajinu.

U nacrtu se navodi da Ministarstvo odbrane stoga traži vanredna finansijska ovlašćenja, što znači da, iako se sada može postići dogovor, novac mora da pronađe vlada koja će je naslediti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus se mesecima bori za povećanje budžeta za odbranu, ali nije postigao napredak jer se pregovori o budžetu u nemačkoj koalicionoj vladi odugovlače.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Škoti u Minhenu piju i pevaju na ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA