Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunija poklanja "patriot" sistem Ukrajini, predsednik Volodimir Zelenski zahvalan

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bukurešt je odobro slanje odbrambenog sistema Kijevu ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema"

  • 0
Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je danas slanje odbrambenog sistema "patriot" Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema", prenosi rumunski portal digi24.ro.

"S obzirom na značajno pogoršanje bezbednosne situacije u Ukrajini kao rezultat upornih i masovnih napada Rusije na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, posebno energetsku, kao i regionalne posledice ove situacije, uključujući i po bezbednost Rumunije, u bliskoj koordinaciji sa članicama Alijanse, članovi Saveta su odlučili da doniraju Ukrajini Patriot sistem", navodi se u saopštenju rumunskog Saveta odbrane.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protivvazdušne odbrane "patriota" ojačati ukrajinski štit i bezbednost širom Evrope.

"Ovaj ključni doprinos će ojačati naš vazdušni štit i pomoći će nam da bolje zaštitimo svoje ljude i ključnu infrastrukturu od ruskog vazdušnog terora", naveo je Zelenski na mreži X.

Ukrajinski zvaničnici apelovali su na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protivvazdušnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala vazdušne udare širom Ukrajine.

Rumunija trenutno ima dva operativna sistema "patriot", drugi koji je prošle nedelje ušao u opremu rumunske vojske.

Članovi Saveta odbrane odlučili su danas da doniraju Ukrajini jedan sistem "patriot".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da obustavi sve aktuelne porudžbine sistema PVO "patriot" i raketa presretača i preusmeri njihovu isporuku na Ukrajinu sve dok odbrambene potrebe ove zemlje ne budu zadovoljene, prenosi danas Fajnenšel tajms.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA