Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandski premijer Mark Rute biće novi generalni sekretar NATO

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odlazeći gensek Jens Stoltenberg je čak u četiri mandata obavljao funkciju

  • 2
Mark Rute Foto: Profimedia

Odlazeći holandski premijer Mark Rute biće novi generalni sekretar NATO. To je kako prenosi Politico, potvrđeno posle sedam meseci kampanje za mesto prvog čoveka Alijanse.

Sve 32 zzemlje članice NATO dogovorile su se da Rute nasledi Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Rute je u utorak dobio podršku Mađarske i Slovačke, a Rumunija ga je podržala nakon što se iz trke povukao rumunski predsednik Klaus Johanis.

Mark Rute će mesto generalnog sekretara NATO preuzeti u kritičnom trenutku. Na novu dunkciju će stupiti 2. oktobra, svega nešto više od mesec dana uoči američkih predsedničkih izbora koji će definitivno oblikovati sudbinu vojnog saveza koji za Istočnu Evropu predstavlja najbolju zaštitu od eventualne agresije Rusije.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da će Amerika ostati u NATO ukoliko on pobedi ali je zapretio da će se smanjiti pomoć za Ukrajinu. Posmatrači navode da Rute ima odrđeni uticaj na Trampa zahvaljujući njegovoj sposobnosti da pravi dogovore sa političarima koji imaju različite stavove. Tramp je za njega jednom prilikom čak rekao - Dopada mi se ovaj momak.

Potvrda Ruteovog izbora je važno pitanje uoči samita lidera NATO u Vašingtonu koji će se održati u julu, a kada će biti obeležena 75. godišnjica Alijanse. Mark Rute je kampanju za izbor u NATO vodio od novembra prošle godine. Odlazeći gensek Jens Stoltenberg je čak u četiri mandata obavljao funkciju.

(Telegraf.rs)

Video: Lideri NATO- a uhvaćeni kako ogovaraju Trampa da stalno kasni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA