Vreme čitanja: oko 2 min.

Optužena za izdaju: Počelo suđenje rusko-američkoj balerini jer je donirala 50 dolara ukrajinskoj vojsci

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ksenija Karelina koja živi u Los Anđelesu i koja je postala američki državljanin 2021. godine, uhapšena je početkom ove godine kada je došla u Jekaterinburg da obiđe baku

  • 0
ksenia karelina Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

U ruskom gradu Jekaterinburgu je počelo suđenje ruskpo-američkoj balerini koje je optužena za izdaju jer je donirala ukrajinskoj vojsci 50 dolara! Kako je preneo Dailymail, suđenje Kseniji Karelini (33) će se održati iza zatvorenih vrata, kao što je to uobičajeno u slučajevima vezanim za izdaju.

Sud u Jekateriburgu je objavio kratak video kako Karelina sedi na klupi unutar staklenog kaveza. Ona nosi farmerke i zelenu majicu. Smešila se dok su je slikali fotoreporteri.

Karelina koja živi u Los Anđelesu i koja je postala američki državljanin 2021. godine, uhapšena je početkom ove godine. Hapšenje je izvršila Federalna služba bezbednosti (FSB) dok je ona bila u poseti svojoj baki i vlasti su je opisale kao američku špijunku.

Optužena je da je finansirala ukrajinske oružane snage i da je javno podržavala režim u Kijevu, pošto je uplatila donaciju u iznosu od 51,80 dolara za ukrajinske oružane snage dok je bila u Sjedinjenim Državama.

Uprkos oskudnim dokazima, ruski tužioci će tvrditi da je novac iskorišćen za finansiranje ukrajinske vojske i kupovinu municije, zbog čega bi mogla da dobije zatvosku kaznu od 12 do 20 godina prema novim drakonskim Putinovim zakonima.

Kada je sletela u Jekaterinburg proveren je njen mobilni telefon i ona je puštena, ali su je nadležni pozvali već sutradan da dođe u policijsku stanicu. Kada je došla ispitali su je oficiri FSB, objavio je Dmitrij Kolezev, novinar iz Jekaterinburga.

Potom je zadržana 14 dana u pritvoru zbog prijave za upotrebu nepristojnog rečnika na javnom mestu. Nakon dve nedelje Kseniji je rečeno da se suočava sa ozbiljnijim optužbama za navodnu izdaju.

Njena bivša svekrva Eleonora Srebroski rekla je Rojtersu u februaru da je Karelina, koja je radila u banji na Beverli Hilsu, otputovala kući oko Nove godine nakon što ju je dečko iznenadio avionskom kartom. Uverila je svog dečka da je Rusija bezbedna i da nema razloga da se plaši njenog putovanja.

Karelina je došla u SAD 2012. godine preko programa da radi i studira. Njen bivši muž kaže da Ksenija voli zabavu i da nije preterano zainteresovana za politiku. Ksenija je jedna od nekoliko američkih državljana koji se nalaze u razvorima u Rusiji. Osim nje iza brave se nalaze još Evan Gerškovič, američki novinar i Pol Vilan, bivši marinac. Obojica su optužena za špijunažu.

(Telegraf.rs)

Video: Razmena Britni Grajner i Viktora Buta: Ruski mediji izbrisali deo na snimku kako se rukuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA