≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat bez pravila i granica: Hezbolah preti napadima na Kipar ako dozvoli Izraelu da koristi njegovu teritoriju

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretnja Sajeda Hasana Nasarle, lidera Hezbolaha usledila je dan nakon što su izraelski vojni generali najavili mogućnost planiranja veće ofanzive protiv ove proiranske milicije

  • 0
Hezbolah Sajed Hasan Nasarla Tanjug/AP

Vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasarla, upozorio je da će doći do rata "bez pravila i granica" ukoliko Izrael pokrene ofanzivu protiv libanske milicije! Kako je preneo Guardian, Nasarla je zapretio i da bi Kipar mogao da postane meta ako dozvoli Izraelu da koristi njegovu teritoriju u sukobu.

Kipar i Izrael imaju bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane i koji podrazumeva da dve zemlje izvode zajedničke vojne manevre.

"Otvaranje kiparskih aerodroma i baza za izraelskog neprijatelja da gađa Liban značilo bi da je kiparska vlada deo rata, a naš otpor će se baviti time kao delom rata", rekao je Nasarla.

Na reagovanje predsednika Kipra Nikosa Hristodulidesa nije se dugo čekalo:

"Kipar i dalje nije uključen u bilo kakve vojne sukobe i pozicionira se kao deo rešenja, a ne problema", rekao je on.

Kiparski predsednik je nastojao da istakne humanitarnu ulogu koju je najistočnija država Evropske unije imala na Bliskom istoku, omogućavajući otvaranje morskog koridora za transport očajnički potrebne pomoći za Pojas Gaze.

"Naš humanitarni koridor je svedočanstvo naše posvećenosti miru i stabilnosti. Ovakve izjave nisu prijatne i one ne odražavaju realnost. Kipar ne učestvuje ni u kakvim vojnim angažmanima", dodao je predsednik Hristodulides.

On je najavio i da će na prednju Hezbolaha reagovati preko diplomatksih kanala.

Pretnja lidera Hezbolaha usledila je dan nakon što su izraelski vojni generali najavili mogućnost planiranja veće ofanzive protiv Hezbolaha, dok je šef izraleke diplomatije Izrael Kac sugerisao da je država na ivici da odlući da li da proširi vojne operacije.

Hezbolah Pripadnici Hezbolaha na vežbi Foto: Tanjug/AP

Nasarla se oglasio na memorijalnom skupu povodom smrti Taleva Samija Abdulaha, najvišeg komandira Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom napadu. Prekogranični napadi Hezbolaha i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) započeli su 8. oktobra dan pošto je Hamas izvršio napad na Izrael kada je ubijeno 1.200 vojnika i civila.

"Naša uloga je da pomognemo Hamasu u borbi u Pojasu Gaze i uspeli smo u tome da vežemo izraelske snage za severnu granicu", rekao je Nasarla.

On je govorio i o strategiji ograničenog konflikta sa Izraelom zapretivši da u Izraelu neće biti nigde sigurno da se saktije od napada Hezbolaha.

"Mi imamo više od 100.000 boraca, čak i više u slučaju najgoreg scenarija. Priprmeili smo se za najgori scenario i Izral to zna", dodao je vođa Hezbolaha.

Opasnost od širenja sukoba između Izraela i Hamasa naglo je porasla nakon što je ubijen jedan od Hezbolahovih komandanata. Pri iranska milicija je odgovorila lansiranjem napada sa raketama i dronovima na Izrael.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i to što je Hezbolah emitovao snimak izraelskog grada Haice načinjen pomoću izviđačkog drona. Libanske vlasti su saopštile da je na jugu zemlje u izraelskim napadima uništeno 1.700 kuća dok je njih 14.000 teško oštećeno.

Američki predsednik Džozef Bajden je u region poslao svog savetnika Amosa Hočstajna, koji je nakon posete Libanu u utorak doputovao u Izrael. Izraelska ofanziva u Gazi ušla je u deveti mesec i raste pritisak međunarodne zajednice na vlasti u Vašingtonu zbog podrške Izraelu uprkos izveštajima o brojnim zločinima.

(Telegraf.rs)

Video: Haos u Bejrutu: Oružani sukob na ulicama glavnog grada Libana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA