Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagli rast napetosti u Aziji: Kineska nuklearna podmornica iznenada izronila u Tajvanskom moreuzu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojni stručnjaci kažu da strateške vode kod jugozapadnih obala Tajvana, gde se uglavnom plitki Tajvanski moreuz spušta u dubinu, pružaju podmornicama idealnu lokaciju za zasedu

  • 2
Britanska podmornica klase Vangard Foto: LA(P) RITCHIE HARVEY / AFP / Profimedia

Došlo je do naglog rasta napetosti u odnosima između Kine i Tajvana, nakon što je kineska nuklearna podmornica iznenada izronila usred Tajvanskog moreuza. Kako je preneo Japan times, tajvanski ministar odbrane izjavio je da "razume" situaciju, nakon što su mediji objavili fotografije kineske nuklearne podmornice kako izranja na površinu u blizini tajvanskih ribara i nedaleko od obale Tajvana.

Uski moreuz koji razdvaja Tajvan od Kine često je u centru napetosti. Tajvanske vlasti su objavile da kineski ratni avioni i ratni brodovi svakodnevno deluju u regionu, dok zvanični Peking nastoji da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet nad ostrvom.

Tajvanski mediji objavili su slike podmornice kako izranja. Čini se da je u pitanju nuklearna podmornica klase Jin, koja nosi balističke rakete. Tajvanski ribari su je snimili u moreuzu u utorak oko 200 kilometara od zapadne obale Tajvana.

Upitan o podmornici, tajvanski ministar odbrane Velington Ku rekao je da razume situaciju ali je odbio da kaže da li su tajvanske oružane snage nadgledale i pratile njeno kretanje. Kinesko ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode. Podmornice na nuklearni pogon mogu da borave pod vodom mesecima, a činjenica da nose balističke nuklearne projektile znači da se one retko pojavljuju na površini.

Bezbednosni izvor upoznat sa situacijom rekao je da se podmornica najverovatnije vraćala u matičnu luku Kingdao iz Južnog kineskog mora. Izvor je rekao da se incident od utorka dogodio možda zbog toga što je podmornica pretrpela kvar i bila primoran da izađe na površinu. Ovaj izvor je govorio pod uslovom da ostane anoniman, s obzirom na osetljivost situacije.

Vojni stručnjaci kažu da strateške vode kod jugozapadnih obala Tajvana, gde se uglavnom plitki Tajvanski moreuz spušta u dubinu, pružaju podmornicama lokaciju za zasedu. To je ujedno i žarište za vojske Kine, Tajvana i SAD. Podmornice sa balističkim projektilima nisu dizajnirane za napad na brodove, već za lansiranje balističkih projektila na ciljeve na kopnu.

Tajvanska flota protivpodmorničkih aviona P-3C Orion bazirana je u vazduhoplovnoj bazi Pingtung na jugu Tajvana, što omogućava lak pristup južnom delu moreuza. Tajvan se poslednjih godina žalio da Kina koristi takozvani rat u sivoj zoni dizajniran da iscrpi neprijatelja bez pribegavanja otvorenoj borbi, kao što je letenje balona za nadzor iznad ostrva.

"Moramo biti potpuno oprezni u vezi sa kontinuiranim vojnim uznemiravanjem Kine i pretnjama iz sive zone i uvek moramo razumeti stalne pokušaje Kine da jednostrano promeni status kvo", rekao je tajvanski ministar Ku i nastavio:

"Moramo biti na oprezu stalno, ali ne paničite i nemojte da budete apatični. Mirno se nosite sa situacijom u moreuzu. Mi nećemo biti ti koji provociraju i pozivamo Kinu da ne pravi probleme", poručio je građanima.

Tajvan je u poslednja 24 sata otkrio 20 kineskih vojnih aviona i sedam plovila oko ostrva, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane navodi se u svom dnevnom izveštaju o kineskim vojnim aktivnostima.

(Telegraf.rs)

Video: Blizak susret kineskog i američkog broda u Tajvanskom moreuzu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA