Vreme čitanja: oko 2 min.

Republikanci likuju: Sve učionice u školama u Luizijani moraju da imaju poster sa Deset Božjih zapovesti

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će građanske grupe koje se zalažu za veća ljudska prava osporiti zakon. One tvrde da je zakon u suprotnosti sa razdvajanjem crkve od države, što je propisano Prvim članom Ustava SAD

  • 1
Luizijana Deset Božjih zapovesti Tanjug/AP

Južna američka država Luizijana postala je prva u Sjedinjenim Državama koje je donela odluku da sve javne škole moraju da imaju istaknut poster sa Deset Božjih zapovesti. Kako je preneo BBC, ova odluka koju su podržali republikanci postala je obavezna nakon što je zakon potpisao guverner Džef Landri.

"U pitanju je fundamentalni dokument naše države i naše nacionalne vlade", rekao je guverner Landri.

Očekuje se da će građanske grupe koje se zalažu za veća ljudska prava osporiti zakon. One tvrde da je zakon u suprotnosti sa razdvajanjem crkve od države, što je propisano Prvim članom Ustava SAD.

"Kongres neće donositi zakon koji poštuje ustanovljene religije ili zabranjuje slobodno ispoljavanje vere", navodi se u ovom članu.

Prema novom zakonu, poster sa Deset Božjih zapovesti mora da sadrži tekst napisan lako čitljivim fontom na posteru 28x35,5 centimetara i da zapovesti budu u centru fokusa. Takođe će morati da sadrži i četiri paragrafa koji će objašnjavati kako su ove zapovesti istaknuti deo američkog javnog obrazovanja skoro čitava tri veka.

Plakati moraju biti izloženi u svim učionicama koje dobijaju državna sredstva do 2025. Međutim, nisu određena državna sredstva da bi se isti nabavili. Zanimljivo je da je usvajanje sličnih zakona nedavno predloženo i u drugim državama koje predvode republikanci, uključujući Teksas, Oklahomu i Jutu.

Vodile su se brojne pravne bitke oko izlaganja Deset Božjih zapovesti u javnim zgradama, uključujući škole, sudove i policijske stanice. Vrhovni sud SAD je 1980. poništio sličan zakon u Kentakiju koji je zahtevao da dokument bude izložen u osnovnim i srednjim školama. Na glasanju je bilo pet glasova za i četiri protiv poništavanja zakona.

U obrazloženju sud je naveo da pored krivičnih stvari kao što su ubistvo i krađa, Deset Božjih zapovesti takođe upućuju na obožavanje Boga, uključujući i poštovanje subote kao neradnog dana. Gotovo sve religije u svetu imaju svoju verziju Deset božjih zapovesti koje se negde manje, a negde više razlikuju.

Ovo je Deset Božjih zapovesti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), najvećoj religijskoj organizaciji na ovim prostorima:

  1. Ja sam Gospod tvoj i nemoj imati drugog Boga osim mene
  2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti
  3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga
  4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu
  5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji
  6. Ne ubij
  7. Ne čini preljube
  8. Ne kradi
  9. Ne svedoči lažno na bližnjega svoga
  10. Ne poželi ništa što je tuđe

(Telegraf.rs)

Video: Policajac zaustavio šefa policije zbog prebrze vožnje: Umesto da ga kazni pustio ga nakon rukovanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA