Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodice poginulih od Boeinga traže rekordnih 25 milijardi dolara odštete: U Kongresu držali slike žrtava

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obe nesreće su bile povezane s neispravnim sistemima kontrole leta

  • 0
Kongres saslušanje Boeing 737 odšteta Foto: Tanjug/AP

Porodice žrtava u nesrećama dva aviona Boeing 737 Max zatražile su ponovno pokretanje krivičnog postupka i 24,8 milijardi dolara odštete za "najsmrtonosniji korporativni zločin u istoriji SAD-a".

Pol Kasel, advokat porodica, rekao je kako se radi o opravdanom iznosu s obzirom na ogromnu ljudsku cenu Boeingovih zločina.

BBC je imao uvid u dokument od 32 stranice u kojem Kasel navodi da bi američka vlada trebalo da procesuira one koji su vodili firmu kada je tokom nesreća 2018. i 2019. godine poginulo 346 ljudi.

Dva tragična leta

U oktobru 2018. je smrtno stradalo svih 189 putnika na letu Lion Aira nakon što se avion srušio u Javansko more 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte u Indoneziji. U martu 2019. avion Ethiopian Airlinesa srušio se šest minuta nakon poletanja iz glavnog grada Etiopije Adis Abebe. Poginulo je svih 157 putnika.

Obe nesreće su bile povezane s neispravnim sistemima kontrole leta. Izvršni direktor Boeinga Dejv Calun je pred Kongresom kazao da je kompanija napravila neke greške i da je sada naučila lekcije iz prošlosti. Takođe je priznao da se Boeing "osvetio" zviždačima, s time da je naglasio kako je firma poslušala te zaposlene.

"Nećemo stati dok ne vidimo pravdu"

Ministarstvo pravosuđa razmatra hoće li ponovo pokrenuti krivičnu prijavu za prevaru protiv Boeinga podignutu 2021., koja je bila povezana s dve nesreće. Odluku bi trebalo doneti do 7. jula. Porodice poginulih u nesrećama prisustvovale su u utorak saslušanju u Kongresu i držale fotografije voljenih osoba.

"Odletela sam iz Engleske u Vašington DC kako bih lično čula šta izvršni direktor Boeinga ima za reći Senatu i svetu o sigurnosnim poboljšanjima", rekla je Ziporah Kuria, čiji je otac poginuo u nesreći 2019.

"Takođe nastavljam vršiti pritisak na američku vladu da Boeing i njegove izvršne direktore proglasi krivično odgovornima za smrt 346 ljudi. Nećemo stati dok ne vidimo pravdu", dodala je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Srušio se ruski avion kod granice sa Ukrajinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA