Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanada proglasila Iransku revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovim potezom Kanada je druga zemlja u Severnoj Americi posle SAD koja je označila IRGC kao terorističku organizaciju. Sjedinjene Države su to učinile 2019, a Velika Britanija je takođe najavila da će to učiniti

  • 1
Justin Trudeau, Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Kanada je proglasila Iransku revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju! Kako prenosi BBC, ovaj potez je usledio posle višegodišnjeg pritiska opozicije kao i predstavnika iranske dijaspore koji žive u Kanadi.

Objavljujući odluku vlasti ministar za javnu bezbednost Dominik le Blan rekao je da je to "značajan potez u borbi protiv globalnog terorizma". Ova odluka podrazumeva to da hiljade iranskih vladinih zvaničnika uključujući i pripadnike Iranske revolucionarne garde neće više moći da uđu u Kanadu.

Iranska novinska agencije Fars je prenela reagovanje predstavnika ministarstva spoljnih poslova u Teheranu, koji je potez kanadskih vlasti opisao kao "nemudar i nekonvencionalan". Iranska revolucionarna garda je najveća vojna, politička i ekonomska sila u Iranu, koja uz to održava i bliske kontakte sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

Veruje se da Iranska revolucionarna garda ima više od 190.000 pripadnika. Poseduje sopstvene kopnene, mornaričke i vazduhoplovne snage, koje su zadužena za iransko strateško oružje. Ona širi svoj uticaj na Bliskom istoku obezbeđujući novac, oružje, tehnologiju, obuku i savete savezničkim vladama i oružanim grupama preko svog ogranka Kuds koji je zadužen za operacije u inostranstvu.

Snage Kuds se od ranije vode kao teriristička organizacija u Kanadi, a najnovija odluka vlasti sada se proširuje na celokupnu Iransku revolucionarnu gardu.

"Ova odluka šalje snažnu poruku da će kanada koristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju u borbi protiv terirističkog entiteta. Iranski režim je dosledno pokazivao nepoštovanje ljudskih prava, kako unutar tako i izvan Irana, kao i spremnost da se destabilizuje međunarodni poredak zasnovan na pravilima", dodao je kanadski ministar Le Blan.

Visoki zvaničnici iranske vlade koji se trenutno nalaze u Kanadi sada mogu biti meta istrage i eventualno mogu da budu proterani, ukoliko se pokaže da imaju veze sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli je upozorila da bi kanadski državljani koji se nalaze u Iranu sada mogli da budu uhapšeni:

"Moja poruka je jasna. Vi koji ste sada u Iranu vreme je da se vratite kući. A oni koji planiraju da Idu u Iran bolje da to ne čine", rekla je ona.

Reagovao je Naser Kanani, portparol ministarstva spoljnih poslova u Teheranu:

"Odluka Kanade neće imati nikakav efekat na legitimnu i odvraćajuću moć Iranske revolucionarne garde", rekao je on.

Kanadska vlada pod vođstvom premijera Džastina Trudoa ranije je odbijala da Iransku revolucionarnu gardu proglasi za terorističku organizaciju. podseća se i na slučaj kada su pripadnici ove garde oborili putnički avion nad Teheranom kada je poginulo svih 175 punika i članova posade. Među žrtvama je bilo 55 kanadskih državljana i 30 osoba koje su imale kanadsku stalnu boravišnu dozvolu.

Vlasti u Teheranu su tada saopštile da je avion oboren greškom. Ovim potezom Kanada je druga zemlja u Severnoj Americi posle SAD koja je označila IRGC kao terorističku organizaciju. Sjedinjene Države su to učinile 2019. Velika Britanija je takođe najavila da će to učiniti.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kako korisno da preusmerite bes: Iznervirao se pa odlučio da vozaču ispred počisti sneg sa kola

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole Srba

    21. jun 2024 | 04:24

    Koja kontradiktornost! Baš oni proglašava nekoga za teroriste a njihovi susedi su najveći teroristi svih vremena...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA