Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta koja je razbesnela Ameriku i "prijateljstvo koje odbija da umre": Putin stigao u Vijetnam

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uoči posete, u vijetnamskim novinama objavljen je i autorski tekst Vladimira Putina koji se zahvalio Vijetnamu što podržava "pragmatičan način rešavanja krize u Ukrajini"

  • 3
Vladimir Putin Vijetnam Hanoj Foto: Tanjug/AP

Nakon posete Severnoj Koreji, ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Vijetnam u okviru svoje azijske turneje. SAD su kritikovale posetu jer Putinu daje platformu za promovisanje invazije na Ukrajinu. Vijetnam i dalje ceni istorijske veze koje ima s Rusijom iako radi na poboljšanju svojih odnosa s Evropom i SAD-om.

Invazija na Ukrajinu je pred Vijetnam stavila diplomatski izazov, s kojim se za sada "dobro nosi". Vijetnam je naime bio suzdržan pri raznim rezolucijama Ujedinjenih nacija kojima se osuđuju ruske akcije, ali je ipak zadržao dobre odnose s Ukrajinom te čak poslao nešto pomoći Kijevu, piše BBC.

Oni takođe dele nasleđe iz sovjetske ere; hiljade Vijetnamaca su radile i studirale u Ukrajini. Ovo je sve u skladu sa dugotrajnim spoljnopolitičkim principima Vijetnama da se bude prijatelj sa svima, ali izbegavaju sve formalne saveze – ono što rukovodstvo komunističke partije sada naziva "bambusovom diplomatijom", savijanje pred vetrovima rivalstva velikih sila, ali ne staju ni na jednu stranu.

Avion ruskog predsednika sleteo je na aerodrom u Hanoju gde su ga na crvenom tepihu dočekali zamenik premijera Vijetnama Tran Hong Ga i visokorangirani partijski diplomata Le Hoai Trung.

Putin se u Vijetnamu sastao s liderom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom, predsednikom države To Lamom kao i premijerom Fam Minh Činhom, a kako se navelo u uvodu posete, ovo je prvi dolazak Putina u ovu zemlju od 2017. godine.

Uoči posete, u vijetnamskim novinama objavljen je i autorski tekst Vladimira Putina koji se zahvalio Vijetnamu što podržava pragmatičan način rešavanja krize u Ukrajini.

"Zajedno sa našim vijetnamskim prijateljima nastavićemo da gradimo bilateralne veze i razvijamo saradnju za dobrobit naših naroda, u interesu stabilnosti i prosperiteta u regionu i svetu u celini. Uveren sam da će naše zemlje, oslanjajući se na najbolje tradicije prijateljstva, međusobnog poverenja i uzajamne pomoći, ostvariti sve svoje velike ciljeve", rekao je Putin.

Takođe, ruski lider pohvalio je stav Vijetnama o ratu u Ukrajini.

"Vijetnam vodi neutralnu spoljnu politiku i uzdržao se od osude Rusije", rekao je on.

Osim što je hvalio Vijetnam zbog stava o Ukrajini, Putin je naveo i poboljšanje odnosa između Vijetnama i Rusije u energiji i trgovini, piše The Guardian.

Poseta Putina Vijetnamu nije mogla proći ni bez reakcija u SAD. Poslednjih nekoliko godina, Vašington je dosta vremena posvetio upravo poboljšanju odnosa s Vijetnamom, a američki predsednik Džo Bajden posetio je Hanoj u septembru 2023. godine kada je naglašeno da Vijetnam može odigrati ključnu ulogu u smanjenju američke tehnološke zavisnosti od Kine.

Posetu su komentarisali i brojni zapadni mediji, a BBC je dolazak ruskog lidera u Vijetnam opisao uz naslov kako ovaj odnos predstavlja "prijateljstvo koje odbija da umre".

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da da Putinu platformu za promovisanje njegovog rata u Ukrajini i na takav način mu dozvoliti da normalizuje svoja zverstva", naveli su iz Bele kuće u komentaru o Putinovoj poseti.

Ruski čelnik koji dolazi u prvu posett Vijetnamu od 2017., kada je učestvovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), rekao je da Rusija i Vijetnam takođe dele "slične procene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji".

(Telegraf.rs)

Video: Putin za volanom "ruske zveri": Provozao kolegu Kim Džong Una

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    20. jun 2024 | 08:13

    Da je od pocetka bilo zakona ,Vietnam nikada ne bi bio nacisticki napadan od kauboja koji su umislili da ratuju protiv koga hoce na planeti ako Im to kapitalisticko korporacijski interesi odgovaraju.

  • Bek

    20. jun 2024 | 07:53

    A kako znate da je poseta razbesnela Ameriku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA